Při nachlazení pomůže dětem i inhalátor

Inhalování pomůže dětem od nepříjemných přáznaků nachlazení, ale třeba i alergie
 

Virózy a záněty horních cest dýchacích jsou nejčastějšími onemocněními hlavně u „školkařů“. Úlevou od nepříjemných příznaků nemoci nemusí být jen nejrůznější medicíny. Existují další účinné a moderní metody.

 I samotná rýma je nepříjemná pro dospělé, natož pro dítě. Odsávání přináší jen krátkodobou úlevu a dny s rýmou či kašlem se zdají nekonečné. O nocích ani nemluvě, když dítě leží, je to ještě horší. Jak tedy nejlépe dítěti ulevit? Dobrým řešením je inhalátor. Využijete jej nejen v období viróz a chřipek.

Projekt Společně pomůže maminkám se zdravým životním stylem

Kdy a na co je vhodný

  • opakující se virózy, chřipky a infekce dýchacích cest: odborníci doporučují inhalovat od podzimu do jara, především v obdobích různých epidemií
  • alergie na roztoče či zvířata: potíže se obvykle zhoršují v topné sezoně, lze inhalovat i celoročně
  • astma a jiné chronické plicní choroby: celoročně
  • alergie na pyly či plísně: po celé období kvetení „vašeho“ alergenu

Bordel "v bytě", zdravé dítě. Jak se na to dívá maminka z vesnice a maminka z města?

Jaký a kde jej koupit

Mezi osvědčené inhalátory patří OMRON A3 Complete, který je vhodný pro aplikaci běžných inhalačních lékových forem, ale i pro vdechování léčivých minerálních vod, například Vincentky.  OMRON koupíte i s přibaleným edukačním CD, které obsahuje animované video „Ahoj, já jsem inhalátor“, což zpříjemnění inhalaci těm nejmenším. „Inhalátor jsme poprvé vyzkoušeli v ozdravovně, kde jsem byla se synem. Trpí na záněty průdušek a po aplikaci inhalátoru se mu vždycky ulevilo. Teď ho máme i doma a využíváme ho celá rodina,“ říká maminka Nina z Kobylis.

Jak inhalovat

Je-li dítě nachlazené nebo trpí opakovanými alergickými záchvaty, nechte jej inhalovat až třikrát denně. Prostřednictvím masky nebo náustku se do plic dostanou i ty nejmenší částečky užitečných minerálů, což při běžném "napařování " nad hrncem s horkou vodou rozhodně nedocílíte.

Chřipka si vybírá oběti, myslete na prevenci

Na inhalaci je potřeba klid, proto odborníci doporučují inhalovat nejlépe před spaním. Dohlédněte na to, aby vaše dítě pohodlně a vzpřímeně sedělo. Pokud je dítě netrpělivé či neposedné, zkuste mu během inhalace najít nějakou zábavu, např. společně můžete koukat třeba na pohádku. Nasaďte dítěti masku, zapněte inhalátor a nechte ho, ať pomalu a zhluboka dýchá, dokud nespotřebuje všechno. Používání inhalátoru při prvních příznacích nachlazení zabrání propuknutí onemocnění do těžšího stadia a tím sníží i riziko nezbytnosti nasazení antibiotik.