Když i Kaplického knihovna vypadá normálně: Nejzvláštnější stavby světa

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jan Kaplický byl jedním z nejvýraznějších českých architektů. A to i přesto, že jeho asi nejznámější stavbu můžeme obdivovat jen jako model. Takzvaná chobotnice by se určitě zařadila mezi nejzvláštnější stavby světa. Které další budovy na takovém listě nemohou chybět?

Výstavní a koncertní síň v Tbilisi

Gruzie se pomalu, ale jistě stává velmi oblíbenou destinací (nejen) českých turistů. Láká především úchvatnou přírodou, to však neznamená, že při návštěvě tohoto státu si na své nepřijdou ti, kteří obdivují architekturu. Neobvyklou architekturu, mělo by se dodat. Tbilisi je město, kde jen pár desítek metrů od honosného domu můžete narazit na cosi mezi chatou a stanem, kde stěží poteče voda, o elektřině ani nemluvě.

Přesto se i zde najdou moderní stavby, které návštěvníky ohromí – ať už v dobrém, nebo naopak. Jednou z nich je dozajista Rhike Park, dva spojené tubusy, v nichž nalezneme výstavní a hudební síně. Autory tohoto odvážného projektu jsou Massimiliano a Doriana Fuksasovi.

Mind House v Barceloně

Architekt Antoni Gaudí, to je dnes pojem, který lze jen stěží s něčím srovnávat. Jeden z nejslavnějších projektů tohoto Katalánce, který žil mezi lety 1852 a 1926, je Mind House v hlavním městě Španělska. Ten je spolu s dalšími slavnými Gaudího díly jedním z hlavních důvodů, proč se do Barcelony turisté jen hrnou.

House Attack ve Vídni

Pražský dům, který tančí, by si s tímto projektem architekta Erwina Wurma mohl plácnout. Ve Vídni totiž můžeme narazit na dům, který jiný dům "napadl". Není patrně náhodou, že tím napadeným domem je Museum Moderne Kunst Stiftund Ludwig, tedy muzeum moderního (výtvarného) umění. Právě na střeše tohoto muzea vyrostl další dům.

Hallgrímskirkja v Reykjavíku

Kostel Hallgrímskirkja se na tento seznam nedostal jen proto, že pokusit se vyslovit jeho název zavání zlomeninou jazyka. Tento kostel je jednou z nejvyšších budov na Islandu, měří téměř sedmdesát pět metrů a s jeho stavbou se začalo až v roce 1937. Dokončen byl o necelých čtyřicet let později. Přestože by mohl jen velmi těžko konkurovat fascinujícím přírodním úkazům, díky kterým je Island jednou z nejvyhledávanějších (a nejdražších) turistických destinací, toho, kdo se před něj postaví, zaujme každopádně. Třeba díky tomu, že tak trochu připomíná vesmírnou raketu.

Mrakodrap Antilia v Bombaji

Žít někdy v mrakodrapu, to je sen nejednoho člověka. Alespoň tedy těch, kteří se na mrakodrapy mohou dívat tak akorát ve filmech. O životě v mrakodrapu snil i indický miliardář Mukesh Ambani, který se dlouhodobě drží mezi nejbohatšími lidmi světa. A tak si tento boháč nechal jeden takový mrakodrap postavit. Nese název Antilia a nachází se v Bombaji. Kromě toho, že jde o soukromý mrakodrap, což už samo o sobě budí údiv, skýtá tato budova, o niž se stará více než pět stovek lidí, několik heliportů či vlastní divadlo.

Palais Bulles

V překladu bublinkový palác je dům, který si za své letní sídlo zvolil módní návrhář Pierre Cardin. Jeden z nejluxusnějších domů, v němž by se patrně ne každý cítil úplně příjemně. "Bubliny", jimiž je dům pokryt, totiž mohou připomínat třeba přísavky chobotnice.