Jak uzemnit šéfa, když vám dělá ze života peklo

Svého budoucího šéfa se pokuste poznat ještě před nástupem do zaměstnání
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Chodíte do práce se staženým žaludkem, protože se bojíte, co na vás šéf zase chystá? Chová se k vám arogantně a nenechá vás ani na chvilku vydechnout? Jestli na všechny tyhle otázky odpovídáte „ano“, pak je na čase s tím něco dělat. Poradíme vám, jak.

Přestože po tom nikdo z nás nijak zvlášť netouží, společnost je nastavena tak, že v práci trávíme v podstatě největší část svého života. Osm hodin denně není málo na to, aby si člověk mohl dovolit cítit se během nich ve stresu, unaveně a vystresovaně. Přesně to se nám ale v pracovním kolektivu často stává. Na vině přitom bývají v mnoha případech arogantní šéfové firem, kteří se po nás vozí. Jak to ale udělat, aby nám dali pokoj a my jsme se mohli cítit v pracovním prostředí aspoň trochu příjemně?

Při identifikaci „toxického“ šéfa, který z nás vysává energii a život, nám pomůže věda. Státní univerzita New York vydala v roce 2016 výzkum, který identifikoval dva typy těchto šéfů: „dysfunkční“ a „temný“. První typ tvoří šéfové, kteří své jednání myslí dobře, ale jsou nekompetentní a způsobují potíže kvůli nedostatku dovedností. „Temní“ šéfově si oproti tomu skutečně přejí svým podřízeným ublížit a vyvolat konflikt. Ty může motivovat nejistota nebo sklony k náladovosti, ale i jiné skryté důvody. Jak si s takovým šéfem poradit?

Nešiďte svou práci

Nemá smysl odvádět svou práci pomaleji, prodlužovat přestávku na oběd nebo odevzdávat věci na poslední chvíli. Jediné, čeho tím docílíte, bude, že se tím shodíte v očích kolegů i dalších nadřízených, kteří by vám jinak možná nabídli lepší pozici. Navíc vám hrozí od pomstychtivého šéfa špatné reference v případě, že se nakonec rozhodnete z práce odejít nebo budete propuštěni. Pracujte zkrátka podle svého nejlepšího svědomí tak, aby se po vás šéf nemohl zbytečně vozit.

Buďte o krok napřed

Pokud vám na vaší práci opravdu záleží, pokuste se dopředu odhadnout, co se od vás nebo vašeho týmu bude očekávat. Když odevzdáte dopředu plán nebo zprávu, kterou vám šéf chtěl teprve zadat, nebude mít „munici“ na to vylívat si na vás svůj vztek, a navíc bude muset uznat, že jste skutečně pracovití.

Nastavte hranice

To, že je váš šéf někdo, ještě neznamená, že si k vám může dovolit úplně všechno Pokud se budete od začátku stavět do role oběti, bude se k vám šéf tak i chovat. Když na vás začne křičet, odpovězte mu klidným hlasem: „Jsem ve stresu, když zveličujete, jak je situace špatná. Řekněte mi prosím konkrétní fakta, se kterými můžu pracovat.“ Pokud je váš šéf aspoň trochu rozumný, měl by takové chování akceptovat. Rozhodně se před ním tedy neschovávejte, ale pokuste se v něm vyvolat respekt a úctu.

Vyhněte se chybám

Každý člověk má své silné a slabé stránky. Pokud vidíte, že je váš šéf cholerik, zjistěte, co přesně ho nejvíc rozčílí, a snažte se takovému chování vyhnout. Jestliže ve vaší práci neustále nachází jednu a tu samou chybu, kontrolujte ji s větším úsilím, abyste se jí vyvarovali. Pokud mu vadí, že chodíte do práce pozdě, zařiďte se tak, aby se to už víckrát nestalo. Je zbytečné dávat šéfovi záminky k tomu, aby se po vás vozil.

Použijte metodu z párové terapie

V manželských poradnách se často operuje s tím, že zopakujete větu toho druhého otázkou: „Tohle jsi měl na mysli?“ Vyhnete se tak nedorozumění a navíc donutíte svého šéfa uvědomit si, jaké požadavky na vás klade, takže pak nebude moct říct, že jste neodvedli práci tak, jak očekával.

Nedělejte stejnou chybu dvakrát

Jakmile budete mít zkušenost s nepříjemným šéfem za sebou, postarejte se o to, aby se už neopakovala. Při výběru nového zaměstnání se pokuste sejít kromě zaměstnance personálního oddělení i se svým budoucím šéfem. Je důležité, abyste poznali, jaký je to člověk, a podle toho se mohli rozhodnout, jestli pod ním chcete vůbec pracovat.

 

Klíčová slova: