Nejlepší rady psychologů, jak si zvýšit charisma

Vyprávějte lidem zajímavé historky a vtipy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Určitě máte ve svém okolí někoho, jehož osobnost vás okouzluje a přitahuje jako magnet. Nejspíš nedokážete popsat, proč tomu tak je, ale jedno je vám jasné: ten člověk má zkrátka charisma. Ačkoli si většina lidí myslí, že se tenhle osobnostní rys nedá naučit, není to tak docela pravda.

„Charisma je jednoduše výsledkem naučeného chování,“ říká autorka knihy The Charisma Myth Olivia Fox Cobane. A dávají jí za pravdu i psychologové, například profesor Ronald Riggio z Kalifornie, který strávil zkoumáním tohoto fenoménu několik let. Podařilo se mu zjistit, že existuje mnoho lidí s nevyužitým „charismatickým potenciálem“. Riggio pak popsal experimenty, s jejichž pomocí výzkumníci úspěšně vyškolili lidi na specifické sociální a emocionální dovednosti, které přispívají k většímu charisma. Podle něj toho v běžném životě dosáhne každý, pokud bude procvičovat následující body:

Začněte s výrazem ve tváři

Strategie profesora Riggia doporučuje pracovat víc s tím, jak se tváříme. Podle něj je dobré si výrazy trénovat před zrcadlem a zkoumat, jak na ně okolí reaguje. Naučte se tvářit klidně, trochu chladně a zkušeně, i když jste naštvaní nebo frustrovaní.

Poslouchejte, co lidé říkají

Aktivní naslouchání je další klíčovou dovedností související s charismatem. Podle Riggia bychom se měli zaměřovat na to, co druzí lidé říkají, a soustředit se spíš na to, jak na jejich slova reagovat, než na to, co chceme sami říct.

Čtěte emoce druhých lidí

Procvičování této schopnosti je docela zábavné. Zkuste si pustit nějaký seriál nebo film bez zvuku a snažte se určit, jakou náladu a rozpoložení herci právě znázorňují. Brzy zjistíte, že dokážete vyčíst, co ostatní lidé cítí, i když s vámi o tom nemluví.

Vyprávějte vtipy a příběhy

Výzkumní pracovníci tvrdí, že sdílení nejrůznějších příběhů a vyprávění vtipů dělají člověka v očích druhých lidí přitažlivějším a pomáhají jim se do něj lépe vcítit. Pokud máte problém vytáhnout ve správnou chvíli nějakou zajímavou historku ze svého života, zkuste si je doma sepsat a odvyprávět „nanečisto“. Budete s nimi pak mít větší úspěch.

Používejte motivační otázky

Na první pohled se mohou zdát ošidné, ale charismatičtí lidé je využívají poměrně často. Jistý manažer během výzkumu motivoval svého zaměstnance tím, že se ho zeptal: „Tak, co teď chcete dělat? Jít zpátky do své kanceláře a litovat se, nebo předvést, co všechno dokážete?“

Stanovte si vysoké cíle a splňte je

Když lídři nastavují laťku vysoko a skutečně si myslí, že ji jejich tým dokáže překonat, motivují tím sebe i své podřízené. Říkejte sobě i ostatním věty jako „Vím, že se můžeme postavit téhle výzvě. Věřím v každého z nás.“

Mluvte k věci

Jednou z nejúčinnějších věcí v mezilidské komunikaci je podle odborníků konkrétní, a nikoli abstraktní jazyk. Také jsou oblíbenější ti politici, kteří mluví k lidem ne příliš intelektuálně, ale spíš tak, aby jejich slova vyvolávala pocit, že ví, jak je každodenní život běžných občanů těžký. Pokud chcete být charismatičtí, měli byste si tuto dovednost také osvojit.

 

 

 

Klíčová slova: