Hříčka přírody Myrtle Corbin. Žena se čtyřma nohama se stala hvězdou cirkusu

Myrtle Corbin si před sňatkem vydělávala na živobytí v cirkusu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Příroda si občas ráda zahraje ruletu a někomu dá do vínku to, co ho od ostatních lidí značně odliší. Taková byla i Američanka Myrtle Corbin, která se narodila se čtyřma nohama. Život s takovou anomálií jistě nebyl lehký, přesto ho Myrtle prožila plnohodnotně. Jak se jí to podařilo?

Když se Myrtle Corbin 12. května 1868 narodila v Lincoln County ve státě Tennessee, rodiče Nancy a William Corbinovi byli právem zděšeni. Jejich miminko mělo čtyři nohy. Kdyby se to přihodilo ve starověké Spartě, tak by dívka pravděpodobně skončila v propasti v pohoří Taygétos, která se stala krutým osudem neduživých spartánských dětí. Že se však narodila v 19. století v pokrokových USA, dostala příležitost svůj život prožít jako většina zdravých lidí.

Tělesné postižení nebylo překážkou ve šťastném životě

Myrtle Corbin se narodila se vzácnou těžkou deformitou zvanou dipygus. Vytvořily se jí dvě navzájem oddělené pánve, která měla každá svůj pár nohou. Duplikované měla i vnitřní orgány. I když měla Myrtle čtyři nohy, chodit dokázala jen po dvou, z nichž jedna byla navíc postižena tzv. koňskou nohou, která se projevuje chybným postavením nohy v kloubu. Ta bývá obvykle stočená dovnitř a vzhůru. 

Tato vada není bolestivá, ale ovlivňuje schopnost stát a chodit. Jak je vidět, příroda si na Myrtle Corbin docela vyřádila. Současné lékařské metody jsou již na takové úrovni, že i koňskou nohu dovedou vyléčit. Jinak tomu bohužel bylo před více než sto lety, kdy se Myrtle narodila. I přes svůj hendikep byla Myrtle zdravou a prosperující dívkou. Měla ještě dalších sedm sourozenců, kteří již žádné tělesné deformity nevykazovali.

Hvězda cirkusové show

Léta dospívání strávila Myrtle Corbin v cirkusu Ringling Bros. and Barnum & Bailey amerického podnikatele a showmana P. T. Barnuma. Zde vystupovala jako „Čtyřnohá dívka z Texasu“. O její show býval velký zájem a Myrtle vydělávala až 450 dolarů týdně.

A protože byla spořivá, měla ve svých 18 letech naspořenou hezkou sumu peněz. I díky ní mohla s lehkým srdcem prostředí zábavního průmyslu opustit, když o rok později dostala nabídku k sňatku. Jejím manželem se stal bratr jejího švagra doktor James Clinton Bicknell.

Rodinný život na farmě

Dále již pak žila Myrtle běžným rodinným životem jako každý jiný smrtelník. Její případ se čas od času objevil v odborných lékařských časopisech. Společně se svojí rodinou se Myrtle na konci 19. století přestěhovala do texaského Cleburne City a pustila se do farmaření. Se svým mužem měla celkem čtyři děti, z nichž žádné už naštěstí netrpělo žádnou deformitou jako ona.

V roce 1928 se Myrtle Corbin dostala do nohy streptokoková kožní infekce, která způsobila sepsi. Bohužel pro ni, svět teprve čekal na objev penicilinu, který Sir Alexander Fleming objevil v září 1928. Pro Myrtle účinná léčba neexistovala. Nákaze podlehla 6. května 1928 ve svých 59 letech.

O Myrtleino tělo mělo po její smrti zájem hodně lékařů i showmanů a nabízeli za něho nemalé peníze. Rodina však chtěla zachovat v hrobě její posmrtný klid. Hrob byl zakrytý betonem, aby se k tělu nemohl nikdo nezvaný dostat a ukrást ho. Dokonce její rodinní příslušníci stáli stráž u usychajícího betonu, aby měli jistotu, že se s hrobem nehýbalo.

Klíčová slova: