Smrt i ochrana: Sloupy vysokého napětí chrání v zimě drobné živočichy

Sloupy vysokého napětí chrání drobné živočichy
 

Vědce často překvapí nečekaný objev při pátrání po úplně jiném problému. Stejně tak se podařilo odhalit skutečnost, že sloupy vysokého napětí jsou pro některé živočichy velmi prospěšnými pomocníky pro přezimování...

V okolí sloupů vysokého napětí se daří drobným živočichům. Podle studie vědců z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR tam žije více zvířat a druhů než v okolní zemědělské krajině. Tato místa jsou také důležitá přezimovací stanoviště. Vlivem zemědělství ve druhé polovině 20. století výrazně ubylo neobdělávaných stanovišť v krajině. To má negativní dopad na počty hmyzu, polního ptactva i drobných savců. 

Náhodný objev

Autor výzkumu biolog Martin Šálek k současné studii však došel v podstatě náhodou. „Poprvé mě to napadlo před několika lety během projektu, který sledoval úmrtnost dravců kvůli sloupům vysokého napětí. Všiml jsem si, že v okolí těchto sloupů je mnohem víc myších děr než jinde,“ prozradil.

Přinášejí smrt i ochranu

V roce 2018 proto s kolegy provedl průzkum v jižních Čechách, který jeho domněnky potvrdil. Během pozorování zjistili, že kolem sloupů žilo v zimních měsících více zvířat a rozmanitých druhů malých savců než v okolní zemědělské půdě.

U sloupů se podle vědců dařilo i některým ptákům a hmyzu, včetně ohrožených druhů. Elektrické vedení, které mnohdy představuje smrtelné riziko pro ptáky, tak v zemědělské krajině zvířatům zároveň poskytuje důležité útočiště.