Poslední útočiště Mistra Jana Husa. Hrad Krakovec byl honosným sídlem, dnes se rozpadá

Hrad byl vyhledáván filmaři. V roce 1977 zde byl natočen pohádkový muzikál pro děti Ať žijí duchové! Dále se zde natáčely některé scény z pohádky Princ a Večernice
 

Nepatří mezi nejzachovalejší, nemá vysoké věže, dokonce ani nezabírá mnoho prostoru. Neuchvátí ani místem, na kterém se nachází (když nepočítáme přírodu kolem), přesto však představuje hrad Krakovec dokonalou ukázku architektury doby Václava IV. Jedná se o přechod mezi hradem a zámkem a díky nezvyklému provedení arkýřové kaple nebo vzniku půlválcové věže jde o vrcholné dílo 14. století.

Blízko Petrovic na Rakovnicku najdete obec Krakovec, ve které leží nad soutokem Šípského a Krakovského potoka stejnojmenný hrad. Stojí přímo na hranici CHKO Křivoklátsko. Má však spíše charakter gotického zámku než hradu, protože byl z gotiky přestavěn na renesanční zámek.

Hrad Krakovec byl založen roku 1381 a dokončen o dva roky později. Jejím zakladatelem byl Jíra z Roztok, křivoklátský purkrabí, a navíc oblíbenec Václava IV. Ten ho dostal za své služby pro Karla IV.

Obec společně s hradem

Obec Krakovec vznikla společně s hradem roku 1381 díky podhradí, které se časem vybudovalo. Do té doby šlo o neobydlené údolí pod obcí Krakov. Jíra z Roztok vybral toto místo pro stavbu hradu, protože mu imponovala poloha skalnatého ostrohu v zalesněném údolí obtékaného dvěma potoky. Přímo vybízelo k vystavění hradního objektu podle tehdejších norem a pravidel. Přístup k hradu byl totiž pouze ze severu přes padací most. 

Celý hrad pak byl postaven z kamene, spodní a přízemní prostory měly křížovou klenbu s kamennými podvlečenými žebry. Celý palác měl 26 místností a v samotném sklepě ještě dalších osm.

Pivovar i vlastnictví objektu Lobkovici

Další majitel hradu byl Jindřich Lefl z Lažan od roku 1410, i on byl důvěrník a komoří Václava IV. Právě on poskytl útočiště Janu Husovi, když už nemohl pobývat na Kozím hrádku. Po skončení působení Lefla z Lažan se stal majitelem Krakovce Albrecht z Kolovrat na Bezděkově a jeho potomci, kteří na hradě pokračovali, tu vybudovali pivovar.

Od roku 1548 jej vlastnil rod Lobkoviců. V století 16. byl pak hrad renesančně upravován a v 17. století ještě stále plnil svoji funkci. Později po požáru roku 1783 byl definitivně opuštěn a postupem času se tak měnil ve zříceninu.

Přístup pro veřejnost i unikátní most

Zřícenina je dnes přístupná veřejnosti a pravidelně se zde pořádají například poutě na památku Mistra Jana Husa. Přístup ke zřícenině je poměrně dobře dostupný a vede přes samotnou obec. Cestu zvládnou i menší děti samy, s kočárkem se pak dostanete až na nádvoří. Na jižním svahu zříceniny najdete památník Mistra Jana Husa.

Všem návštěvníkům, ať už malým nebo velkým, se bude určitě zamlouvat unikátní dřevěný most, který je dokáže dostat na druhou stranu přes velký příkop. Toto místo navíc prošlo psychotronickým měřením a byla zde prokázaná koncentrace pozitivní energie, nejvíce v kapli, kde sídlil Mistr Jan Hus.

Útočiště pro netopýry

Hrad Krakovec je také hostitelem pro okřídlené "kamarády". Prostor lidomorny a sklípek se staly zimovištěm pro některé netopýry. Můžete zde vidět takové druhy, jako je netopýr černý nebo netopýr dlouhouchý. Toto místo mohou navštívit i milovníci geocachingu, jelikož v blízkém okolí hradu je ukrytá i keška.

Zdroje: hrady.cz, kudyznudy, wikipedia

KAM DÁL: Jak s lockdownem i s povinným očkováním: Experti budoucí vlády doporučují těchto jedenáct kroků.