V budoucnu nás čekají další, dosud neznámé viry, varují vědci

Vědci prozradili, že za šíření některých virů mohou klimatické změny
  |   zajímavost

V několika posledních týdnech se téměř po celém světě nečekaně rozšířil virus opičích neštovic. Experti varují, že takové situace nebudou v budoucnosti ničím ojedinělým. Údajně se totiž v blízké době na zemi objeví více podobných nemocí.

Opičí neštovice byly až donedávna poměrně vzácnou tropickou chorobou, která se šířila pouze v afrických zemích. Za její rozšíření do zemí mimo Afriku mohou podle expertů zčásti i klimatické změny.

Vědci vysvětlili, že změny klimatu nutí lidi nejen aby se přesouvali do jiných krajin, ale také aby rozšiřovali svá území. Zvyšující se teploty totiž znamenají i změnu ve využití zemědělské půdy. Lidé tak jsou v některých oblastech světa nuceni zasahovat dále do dosud nedotčené přírody přetvářet ji tak na užitkovou půdu nebo jiné typy pozemků.

Problémem ale je, že se při tomto procesu zvyšuje kontakt lidí s divokými zvířaty, která přenášejí nejrůznější patogeny. Opičí neštovice byly také nejdříve přenášeny pouze mezi opicemi, než došlo k přímému kontaktu nakaženého zvířete s člověkem. Vědci se tak domnívají, že nás vlivem klimatických změn a změn půdy v budoucnu čeká propuknutí dalších nemocí. Některé z nich mohou být i dosud neznámé.

Michael Skinner, specialista na virologii z Imperial College v Londýně, uvedl pro The Independent, že v posledních dvou dekádách propukla nová nemoc téměř každý rok. Na vině byly údajně právě změny klimatu. Z toho důvodu lze předpokládat, že bude tento trend způsobený měnícím se klimatem pokračovat i nadále.

Dalším důvodem propuknutí určitých nemocí na místech, kde se dříve nevyskytovaly, jsou zvířata samotná. Zvířata, která přenáší některé druhy nemocí, se vlivem globálního oteplování stěhují na místa s nižšími teplotami. To podle Dr. Skinnera způsobilo mimo jiné i nedávné propuknutí katarální horečky u evropských ovcí. Nemoc totiž podle specialisty na náš kontinent přinesla klíšťata, která se stěhovala na sever, aby unikla vysokým teplotám. Umožnila tak přenesení tohoto onemocnění na další druhy klíšťat, která se vyskytují v severních částech Evropy, a tak se nemoc rozšířila.

Zdroj: The Independent

KAM DÁL: Jakou používáte verzi WhatsAppu? Některé z nich totiž kradou data.

Klíčová slova: