V mexické metropoli našli dalších 119 lebek z obřadní věže Aztéků

Věž z lebek, která pochází z období mezi lety 1486 a 1502, měla v průměru asi 4,7 metru
 

Archeologové našli v mexické metropoli dalších 119 lebek, které byly součástí obřadní věže vystavěné Aztéky před více než 500 lety. Informovalo o tom v pátek mexické ministerstvo kultury. Místo nálezu, kde byly v předchozích pěti letech objeveny stovky lebek, včetně dětských, leží v centru Mexika nedaleko katedrály. Podle místních médií bylo na území hlavního města takových věží několik.

„Jde bezpochyby o jeden z nejpůsobivějších archeologických objevů z posledních let v naší zemi,“ uvedla mexická ministryně kultury Alejandra Fraustová podle serveru BBC. A má být právem pyšná, jde o opravdový skvost.

Mezi oběťmi ženy i děti

První pozůstatky věže z lebek lidí, které Aztékové obětovali bohům, našli archeologové na tomto místě v mexické metropoli v roce 2015. Překvapivým objevem pro ně tehdy bylo, že oběťmi byly i ženy a děti. Do té doby se většina expertů domnívala, že takto obřadně byly vršeny pouze lebky poražených nepřátelských bojovníků.

Věž z lebek, která pochází z období mezi lety 1486 a 1502, měla v průměru asi 4,7 metru. Lebky směřovaly dovnitř kruhu, experti zatím neví, co bylo uvnitř kruhu. Už dříve tam archeologové našli 3,5 metru pod povrchem 484 lebek. Lokalita je na území, kde kdysi stálo hlavní město aztécké říše Tenochtitlán, poblíž hlavního aztéckého chrámu, kde teď stojí katedrála.

KAM DÁL: Stav permanentní střízlivosti: Co se s tělem stane, když budeme měsíc abstinovat.