Máte nepříjemný tik v oku? Zjistěte možné příčiny a zastavte ho

Přestože je oko geniální orgán, aby mohlo pracovat správně, vyžaduje péči
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Lidské oko je komplikovaný smyslový orgán, jenž dokáže zpracovat odraz světelných paprsků a vytvořit z nich obraz. Ovšem někdy se může „porouchat” a mohou se vyskytnout nejrůznější onemocnění či například tiky. Protože záškuby v očích trpí až 70 % lidské populace, přinášíme vám nejčastější příčiny a také způsoby, jak se jich zbavit.

Co je to tik v oku?

Tik v oku je vlastně samovolný stah svalů očního víčka nebo svalů pod okem. Naštěstí jsou tyto stahy bezbolestné a nevedou k trvalému poškození oka. Vy tak pociťujete nepatrný pohyb víčka nebo okolí těsně pod okem, který trvá pouze pár vteřin a brzy zcela samovolně odezní. Nejčastěji se vyskytují tiky horních víček.

Přestože je oko geniální orgán, aby mohlo pracovat správně, vyžaduje péči

Proč tiky v oku vznikají?

Přestože jsou tiky v oku nenápadné a v davu snadno k přehlédnutí, při rozhovoru tváří v tvář si jich lze snadno všimnout a vy se kvůli tomu můžete cítit nepříjemně. Jestliže vás tyto tiky potkávají častěji, než se vám líbí, můžete jejich výskytu zamezit.

Mezi nejčastější spouštěče totiž patří:

  • stres,
  • podráždění očí,
  • únava,
  • nadměrná konzumace kofeinu či alkoholu.

Ovšem existují také vážnější případy, mezi které se řadí:

  • syndrom benigní fascikulace,
  • dystonie,
  • onemocnění motorických neuronů.

Zatímco syndrom benigní fascikulace je méně závažným onemocněním, dystonie může být bolestivá. Onemocnění motorických neuronů je sice vzácné, ale jedná se o neurodegenerativní onemocnění, které se postupem času zhoršuje.

Zastavte záškuby očí

Přestože je oko geniální orgán, aby mohlo pracovat správně, vyžaduje péči. Pokud není spouštěčem tiků onemocnění, můžete záškuby očí omezit. Jak?

Nepodceňujte význam spánku – během snění si totiž odpočine nejen vaše tělo a mozek, ale také oči. Pracujete-li dlouho do noci, trávíte celý den před obrazovkou monitoru nebo neustále koukáte na displej telefonu, dáváte svým očím zabrat. Zahrňte do svého rozvrhu pravidelné pauzy na odpočinek.

Ani příliš časté holdování alkoholu není pro vaše tělo ideální. Konzumace kávy je naopak v přiměřeném množství vítaná, ale všeho příliš škodí. Zmínit se samozřejmě musíme také o stresu. Ten je totiž v dnešní moderní společnosti téměř všudypřítomný a ne vždy se mu můžete zcela vyhnout. Cítíte-li se zahlceni a pod velkým tlakem, snažte se najít si čas na odpočinek a praktikovat dechová cvičení.

Zdraví máte pouze jedno a tiky v očích se mohou objevit právě tehdy, kdy své tělo příliš namáháte. Ať už je na vině stres, nedostatek spánku, přílišné množství konzumované kávy nebo alkoholu, snažte se změnit svůj způsob života a zbavit se tak nepříjemných tiků v očích.

Klíčová slova: