Nehloupněme, trénujme mozek

 

Velké množství informací, obzvlášť ve vyšším věku – kolik si jich zapamatujeme?

Jak zlepšit svou paměť a umět ji dlouhodobě využívat?

Stejně jako si potřebujeme odpočinout fyzicky, tak i naše paměť potřebuje odpočinek. Unavené tělo většinou rozhýbeme, ale koncentrovat se po probdělé noci je mnohdy nadlidský úkol. Nezapomínejme tedy na dostatek spánku. Plánujme si mozkovou aktivitu tak, abychom se nejdřív pořádně vyspali.

Pohyb, pohyb, pohyb

Fyzická aktivita nemá vliv jen na naší kondici. Pravidelný pohyb nás udržuje v pohodě i po stránce psychické a lépe se koncentrujeme i při stresových situacích. Stačí denní svižná chůze. Odborníci radí – 10 tisíc kroků denně.

Čtení pomáhá

Pokud jsme zvyklí číst, máme dostatečně velkou slovní zásobu. Celoživotní pilní čtenáři umějí rychleji zpracovávat informace, umějí dobře a zajímavě hovořit, protože mají velkou obrazotvornost.

Staré dobré křížovky

Nejeden vášnivý křížovkář vám potvrdí, že vyplňování políček za čas znamená ne tolik znalosti, ale především trénink paměti, protože křížovkářské termíny se často opakují. A tak mnohdy jde jen o to, zda si vzpomeneme.

Vzdělávejme se

Udržujme se v obraze. Sledujme zprávy, čtěme noviny, brouzdejme na internetu. (A také jsou tu Univerzity 3. věku!) Povědomí o aktuálním dění nám zvyšuje obecnou gramotnost a mozek vstřebává nové informace.

I příroda nám pomůže

Zkusme čerpat i z přírodních zdrojů. Často se doporučují homeopatika s extraktem z Ginkgo biloba (například Tebokan a další přípravky). Homeopatika jsou volně prodejná. Můžeme je vyzkoušet nejen při poruchách paměti, ale i při potížích s prokrvením končetin nebo s výkyvy nálad ve vyšším věku.


 

Klíčová slova: