Malá ochutnávka výletů po Českobrodsku

Tismická bazilika je 13,20 metrů dlouhá a 8,5 metrů široká. V jižní stěně lodi je vsazen krásný gotický boční vstupní portál z roku 1504
 

V okolí Českého Brodu najdete několik zajímavých památek a lokalit, které stojí za to navštívit. Nabízíme vám několik tipů na hezké výlety, které můžete absolvovat jak pěšky, tak na kole.

KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE V TISMICÍCH Nejcennější památka Českobrodska - pozoruhodná románská bazilika z poloviny 12. století (na snímku), která se dodnes dochovala v téměř původním stavu. V letech 2009 – 2011 se uskutečnila generální oprava, a to díky Programu rozvoje venkova ČR. 

VRCH KLEPEC Na návrší Klepec na Českobrodsku uvidíte roztroušené žulové balvany. Nejvyšší z nich, Slouha, dosahuje 7 m výšky. V okolním lese jsou další kameny, např. Obří záda či Kamenný kočár. Mezi nimi se zrcadlí dva malé zatopené lomy. Pamětní deska na Stohu slámy je připomínkou shromáždění za svobodu českého lidu v r. 1844.
LipanY Nedaleko Českého Brodu se nachází místo, které se stalo husitům osudným. Na počest bitvy, která se tu odehrála, a jako její symbol, stojí na bitevní pláni lipanská mohyla, postavená roku 1881, s mottem: Kdož zastavíš se zde, zamysli se, kam vede nesvornost národa. (Bitvu připomíná expozice Podlipanského muzea v Českém Brodě.)
 

NAUČNÁ STEZKA ÚDOLÍM ŠEMBERY Nenáročná tříkilometrová trasa naučné stezky s pěti zastávkami prochází údolím říčky Šembery se třemi rybníky. Je vedena po kvalitních cestách a značena je standardními zeleno-bílými značkami naučných stezek. V roce 2011 byla otevřena druhá, asi pětikilometrová část nazvaná Údolím Šembery.

TUCHORAZSKÁ TVRZ Jedinečná architektonická a kulturní památka, ze které se zachovala impozantní věžovitá brána a pozůstatky středověkého opevnění. 

KOUŘIMSKÝ SKANZEN Živoucí muzeum lidových staveb, které nabízí přímé srovnání různých regionálních typů lidové architektury z období od 17. do 19. století. 

ZÁMEK V RADIMI Je to unikátní renesanční památka s dochovanými renesančními i barokními detaily a malovanými trámovými stropy z roku 1607, s atmosférou šlechtického sídla.
CHOTOUŇ V roce 2000 byla Chotouň navržena k vytvoření vesnické památkové zóny z důvodu zachování zajímavé a komplikované půdorysné struktury, na které se dochovaly domy s téměř „městskými“ proporcemi. Je tu i muzeum traktorů a staré zemědělské techniky.

SKANZEN LIDOVÉ ARCHITEKTURY V PŘEROVĚ NAD LABEM Vznikl na konci 19. století z iniciativy Ludvíka Salvátora Toskánského. První staročeskou chalupou ve skanzenu byla bývalá panská kovárna a rychta z 18. století.  

BOTANICUS OSTRÁ Tady se ocitnete v pravém středověku se spoustou tradičních řemesel, některá je možné si i vyzkoušet – například výrobu svíček, mýdel nebo ručního papíru. Pro zahrádkáře a milovníky přírody je tu 22 hektarů plochy, na níž se pěstují rostliny, z nichž jsou vyráběny kvalitní přírodní kosmetické přípravky a jiné ekologické produkty. Občerstvení si můžete dopřát ve středověké krčmě.
KERSKO Lesní vesnice, ve které výrazně převažuje počet rekreačních chat nad budovami pro stálé bydlení. Vyvěrá zde oblíbený minerální pramen sv. Josefa, žil tu Bohumil Hrabal. A film Slavnosti sněženek se odehrává právě tady.

POHYBLIVÁ PÍSEČNÁ DUNA Na naše geografické poměry je to poněkud netypické místo: poušť mezi Nymburkem a Sadskou. Na ploše 3,7 ha v nadmořské výšce 180 až 190 m.n.m., se v Pístech u Sadské nachází jeden z posledních dochovaných písečných přesypů ve středních Čechách. Za chráněné území byla tato lokalita vyhlášena už v roce 1951.
 

 

Klíčová slova: