Hořké pivo chutná sladce

 

Máte v současných vedrech chuť na pivo? Aby ne… Je to sice alkoholický nápoj a při nadměrné konzumaci škodí, ale při rozumné míře požívání - přibližně dvě malá piva denně u mužů a jedno u žen - je naopak zdraví prospěšné. 

To, co je obsaženo v titulku, kdysi řekl Rainer Maria Rilke. A Shakespearův Jindřich VI. si dokonce myslel, že je těžký zločin pít jen malé pivo, které my doporučujeme.

Vybrali názory odborníků – odkud jinud než z Plzně: tvrdí, že alkohol – nejlépe červené víno a pivo - v mírných dávkách spíš zdraví prospívá, alespoň pokud jde o prevenci kardiovaskulárních poruch. Ve velkých dávkách je tomu naopak.

Doc. MUDr. J. Fínek, Ph.D., onkolog z Fakultní nemocnice Plzeň: „Doporučujeme je ke konzumaci našim pacientům, a to i při současné protinádorové léčbě, s každým hlavním jídlem. Snižuje pocit pachuti v ústech a svou energetickou hodnotou posiluje účinek stravy. Zlepšuje i psychický stav nemocných.“ Více o zažívacích potížích v létě zde

Doc. MUDr. V. Zeman, CSc., kardiolog ze stejné nemocnice: „Nemám námitek proti jednomu pivu k večeři u dospělých sportovců, pokud právě nejsou v intenzivním tréninku. Jídlo se lépe stráví, může rovněž pomoci navodit spánek a lze se tak při nespavosti vyhnout tabletám.“

Lékaři přiznávají mírné konzumaci piva snižování rizika kardiovaskulárních nemocí, některých onemocnění ledvin a močových cest.

Pivo obsahuje minerály, vitaminy skupiny B a stopové prvky. Může mít blahodárné účinky na trávicí trakt a v přiměřené dávce se může podílet na zlepšení trávení a chuti k jídlu. Pomáhá hlavně pacientům, kteří trpí překyselením, pálením žáhy a dalšími žaludečními obtížemi.

                         

Co obsahuje pivo?

Vitamin B1 – thiamin (3 % denní potřeby): odbourává ve tkáních sacharidy, dodává organismu energii, má význam pro růst, trávení a nervovou aktivitu.

Vitamín B2 – riboflavin (20 % denní potřeby): podílí se na práci důležitých oxidačně redukčních enzymů.

Niacin (45 % denní potřeby): významně se podílí na výživě buněk, působí při uvolňování energie z tuků a sacharidů, pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.

Vitamin B6 – pyridoxin (31 % denní potřeby): hraje důležitou roli při metabolismu a absorpci bílkovin, reguluje roli tuků a sacharidů, pomáhá správné funkci nervového systému a tvorbě červených krvinek.

Kyselinu listovou (52 % denní potřeby): důležitý vitamin, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.

Kdy za volant?

Odbourávání alkoholu v lidském těle je individuální a závisí na celé řadě podmínek; kromě pohlaví a tělesné hmotnosti má vliv i momentální zdravotní stav, stupeň únavy a řadu dalších faktorů. Proto lze odhadnout dobu, kdy hladina alkoholu klesne na 0,0 promile, pouze orientačně. Čas, kdy již můžete usednout za volant, závisí také na rychlosti, kterou jste pivo vypili. Přesná doba se zdá zjistit pouze testem na alkohol.

Přibližná doba odbourání alkoholu u přibližně osmdesátikilového muže: desetistupňové pivo – 2 hodiny 10 minut, u ženy vážící 60 kg je to asi 3 hodiny 50 minut.

Pití piva i ostatních alkoholických nápojů by se měli vyvarovat těhotné, nemocní se slinivkou, s jaterními chorobami včetně prodělané žloutenky a obézní lidé. Nemírné pití piva dělá opravdu nehezká těla…

 

 

 

Klíčová slova: