Téma pro muže: prostata a její nemoci (1)

 

S potížemi s prostatou se setká více než polovina i poměrně mladých mužů; s přibývajícím věkem je většina z nich pokládá za celkem běžnou součást stárnutí. A to je u mladých i starších omyl, který by mohl být i osudový.

Nepodceňujte obtíže a geny

Prostata se může zvětšit, může být postižena zánětem anebo i karcinomem. Příznaky všech uvedených nemocí jsou si podobné a jen lékař umí rozhodnout, jak dál postupovat v léčení.

Rozhodně ho navštivte, pokud chodíte „na malou“ častěji než čtyřikrát denně a více než jednou za noc, máte slabý a přerušovaný proud moči (nebo je to na konci jen „kapání“), po ukončení máte pocit, že jste se ještě nevyprázdnili, nebo máte během něj bolesti, anebo když k močení dochází samovolně.

Každý muž, v jehož rodině – dědeček, otec, sourozenci – se vyskytují nebo vyskytla zhoubná onemocnění prostaty, by měl nejpozději ve 40 letech navštívit jak praktického lékaře, tak specialistu – urologa. Pokud v rodinné anamnéze potíže s prostatou nejsou, může k lékaři tohoto oboru zajít i o 10 let později. Při akutních potížích je třeba navštívit odborníka ihned.

Zvětšená prostata

Tzv. benigní hyperplazie neboli nezhoubné zvětšení prostaty je poměrně časté, v určitém stupni ji má až 60 procent šedesátiletých mužů a až 80 procent osmdesátiletých. Jednou z příčin jsou změny v rovnováze pohlavních hormonů, především testosteronu. Prostata se zvětšuje a tlačí na močovou trubici, takže dochází k výše popsaným příznakům. Pacient někdy může pociťovat i bolestivost v podbřišku.

Lékař vyšetří prostatu konečníkem anebo i ultrazvukem, v případě potřeby doporučí další vyšetření – rozbor moči, odběr krve, katetrizaci močových cest nebo stanovení prostatických antigenů (PSA).

Léčení                                          

V případě zvětšené prostaty léčba často není nutná. Někdy lékař předepíše přípravky, které ovlivní zvětšování tohoto orgánu. Pokud je nutný chirurgický výkon, jeho rozsah je různě velký – od uvolnění tlaku na močovou trubici až po odstranění prostaty (prostatektomii). Méně invazivní postupy využívají laser, ultrazvuk a další metody. K léčbě patří i režimová opatření (např. pitný režim).

Zánět prostaty

Bývá častější u mladších mužů a je obvykle způsoben bakteriální infekcí, ke které může dojít pohlavním stykem. K příznakům patří poměrně hodně bolestivé a časté močení, bolesti v dolní části zad i v genitáliích, horečka, někdy i krvavý výtok. K diagnostice infekce se používá rozbor moči a krve. Nemoc se léčí antibiotiky.

(Zítra: Rakovina prostaty)