Jedí děti ve školních jídelnách zdravě? Zjistí to studie

Na základě výzvy hlavního hygienika zahajuje Státní zdravotní ústav celoroční studii výživové kvality ve školních jídelnách.

02.09.2015 - 17:20  

„Studie zjišťuje, zda obědy odpovídají žádoucímu přísunu 35 % z denní výživové dávky, závislost mezi počtem porcí oběda vařených školní jídelnou a nutričním složením obědů a také obsah soli v pokrmech,“ upřesnil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.

Podle informací zdravotního monitoringu konzumuje čtvrtina dětí ve věku 7-10 roků více sodíku, než je doporučené maximum. Nadměrný přívod sodíku souvisí s vysokým krevním tlakem a srdečně-cévními chorobami,  na které umírá polovina populace.Celoroční zkoumání výživové kvality

Studie bude probíhat ve školním roce 2015/2016 ve všech krajích. Školní jídelny základních škol jsou vybírány náhodně. V každé vybrané jídelně budou odebírány vzorky obědů po dobu 2 měsíců. Sběr vzorků provedou pracovníci krajských hygienických stanic a jejich analýzu provede Státní zdravotní ústav. „Zaměříme se především na přiměřený obsah vápníku, železa, draslíku, hořčíku nebo sodíku. Dále budeme zkoumat například obsah tuku a škodlivých transmastných kyselin,“ řekl vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.

Na výsledky si počkáme za rok

Na financování projektu se podílí Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav a Světová zdravotnická organizace. Přímé náklady na sběr dat se budou pohybovat kolem 500 000 Kč. Výsledky studie budou zveřejněny koncem příštího roku.

 

Stáhněte siVelikost
PDF icon letak_projektu_ss_1.pdf744.2 KB