Nelíbily se vám žluté lány řepky?

Řepkový a olivový olej by neměl chybět v žádné kuchyni
 

Víte, které nemoci nás zabíjejí nejvíc? Nádorová nebo kardiovaskulární onemocnění? Pravda je to druhé. A kvalitní oleje, především řepkový, srdce i cévy významně chrání.

Hlavní příčinou nemocí srdce a cév je způsob života s minimem pohybu v kombinaci s nevhodným stravováním. K vyvážené stravě patří i příjem správných tuků.

Prevence onemocnění srdce

Dospělý člověk by měl v závislosti na své váze spotřebovat 70 až 90 g tuku denně. Z toho by minimálně dvě třetiny měly být tuky s převahou nenasycených mastných kyselin, které příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi a srdečně cévní systém. (Přečtěte si článek o zdravé úpravě brokolice.)

Řepkový olej jich obsahuje nejvíc ze všech běžně používaných olejů. Z tohoto pohledu dokonce předčí i olej olivový a slunečnicový. Proto je výživovými odborníky velmi ceněn a doporučován.

Věří mu i starší generace

„I mezi seniory, kteří se v době poválečné potravinové nouze setkali s nepříliš kvalitním technickým řepkovým olejem s vysokým obsahem kyseliny erukové, se úspěšně daří odstraňovat jejich současné neopodstatněné obavy. Od osmdesátých let se pěstují vyšlechtěné, tzv. bezerukové odrůdy řepky. Pokud v jídelníčku starších lidí převažují tuky rostlinné, je to dobře i pro ty, kteří mají například cukrovku II. typu nebo hypertenzi a vyšší cholesterol, říká Mgr. Tamara Starnovská, vedoucí nutriční terapeutka Thomayerovy nemocnice v Praze.

S využitím prostředků z EU u nás proběhla informační kampaň (jak mezi odborníky, tak u normálních konzumentů) o výživových výhodách řepkového oleje. Ukázalo se, že už umíme posoudit nejen rozdíly mezi živočišnými a rostlinnými tuky, ale zároveň známe kvality jednotlivých olejů. A i z toho důvodu více používáme řepkový olej. Tento údaj platí jak pro rodiny s malými dětmi, tak pro seniory.

Americký výzkum tvrdí totéž

„Americká Agentura pro potraviny a léčiva (FDA) označila jako vhodný nástroj prevence kardiovaskulárních chorob řepkový olej. A zároveň povolila výrobcům uvádět tvrzení, že konzumace zhruba jedné a půl lžíce řepkového oleje denně může snížit riziko jejich vzniku,“ tvrdí prof. MUDr. Věra Adámková, CSc., přednostka pracoviště preventivní kardiologie IKEM.