Bezpečné bydlení nejen pro seniory

 

Víte, kde nejčastěji dochází k pádům a úrazům? Není to ani při sportu, ani v dopravě, je to u nás (u vás) doma.

S přibývajícím věkem se zhoršují naše smyslové nebo pohybové schopnosti, což mnohdy vede až k omezení soběstačnosti, a nakonec třeba až ke zbytečně předčasnému umístění do ústavní péče.

Senioři často upadnou

V rámci celoevropského projektu Senioři v domácí péči (Agent in Home Care), byl realizován výzkum týkající se výskytu pádů v domácím prostředí. Zjistilo se, že ze 430 sledovaných osob s průměrným věkem 82 let postihl pád téměř 40 procent z nich.

Velká část dnešních starších lidí žije v domácnostech, které mnohdy nesplňují specifické požadavky na bezpečnost. Úpravy bydlení často řeší až tehdy, když dojde k pohybovým či jiným omezením místo toho, aby je realizovali včas.

Přestěhovat se?

Pokud bydlíme ve vyšším patře v domě bez výtahu, stojí za úvahu myslet i na variantu přestěhování do nižšího patra nebo přízemí (někdy i pár schodů může být problém) a investovat přitom do kvalitních dveří a bezpečnostních zámků.

S úpravami je vhodné začít včas, pokud máme dostatek financí a energii na přebudování obytných prostor. 
Stáří klade odlišné nároky na bydlení, než na jaké jsou lidé v produktivním věku zvyklí. Možnost úprav, které v obytném prostoru ve výsledku nijak nevadí, mnohdy naopak zlepší kvalitu bydlení i v mladším věku – například dobře konstruovaný sprchový kout s vhodnými doplňky (sedátko, madla).

Pokud váš sprchový kout nemá madla, přidělejte si je, a taky sedátko do sprchy

Zamysleme se nad tím, co se vyplatí

  • vhodná protiskluzná podlaha v koupelně, na toaletě a v kuchyni, pokrytí podlahy v obývacích prostorách – ideálně bez prahů a lišt, protiskluzové podložky koberců
  • úprava úložných prostor v kuchyni pro schopnost kamkoli dosáhnout
  • odstranění překážek na zemi, přinášejících riziko zakopnutí a pádu, například kabelů od počítače, lampy nebo televize
  • vyšší postel (nízké matrace téměř u podlahy jsou moderní, ale špatně se z nich vstává, a taky si představte situaci, kdy za vámi přijede lékař a bude vám chtít změřit tlak)
Z vyššího lůžka se lépe vstává