Tajemné kameny - viklany

Největší viklan u nás je ve Středočeském regionu
 

Citlivé osoby prý mohou v jeho blízkosti mít nepříjemné pocity. I když váží několik tun, dokážete ho sami rozhýbat. Tomu našemu středočeskému se říká Husova kazatelna.

Rozměry Husovy kazatelny – podle místní legendy tu kázal sám mistr Jan - činí 3 × 1,8 × 2 metry. Na jeho vrcholu se nachází jakási vyhloubená mísa (přibližně 50 × 60 cm velká), která v minulosti možná sloužila nějakým pohanským kultovním obřadům.

Přijďte ráno nebo večer

Najdete ho na Sedlčansku poblíž Petrovic v řídkém lese. A prý v době, kdy slunce stojí nízko – brzy ráno nebo navečer – budete mít z pohledu na tento zvláštní přírodní úkaz nejkrásnější zážitek.

V okolí se nachází ještě řada dalších zvláštních kamenů, a ty jsou spolu s Husovou kazatelnou chráněnou přírodní památkou.

Jak se tam dostanete

Po silnici z Vysokého Chlumce do Petrovic. Necelý kilometr za Bratřejovem je odpočívadlo, z něhož je to k viklanu jen několik desítek metrů. Kolem něj prochází i naučná stezka nazvaná Petrovicko a modrá i červená turistická trasa z Petrovic a Obděnic.

Vysoký Chlumec

A když už tu budete, můžete si prohlédnout hrad ve Vysokém Chlumci. Podle pověstí jej postavili čerti; ze Skuhrovského vrchu, kde se pracovalo, každou noc odnášeli na Chlumec všechno, co dělníci přes den vystavěli. Toto je pověst.

Vysoký Chlumec, který možná postavily pekelné mocnosti

Pravdou je, že v roce 1992 byl hrad vrácen rodu Lobkowiczů. Od roku 1998 se hrad stal rezidencí nového majitele, jímž jsou manželé Arco-Zinnerbergovi, takže je hrad veřejnosti nepřístupný. Majitelé hradu podporují místní základní školu a na počátku roku 2001 byli hlavními iniciátory založení Nadačního fondu Patronát Sedlčansko.