Záhadné, halucinogenní i léčivé

Zkušený houbař i náhodný návštěvník lesa se raduje...
 

Po dlouhém suchém létu už dokonce někde rostou. U lesních cest i na tajných místech, velké, nečervivé – aspoň taková je zkušenost ze současných dnů. Víte, že mnohé houby našich lesů mají léčivou moc?

Halucinace raději ne

Houbami se můžeme otrávit, takže je dobré je znát, anebo sbírat jen ty, které umíme opravdu dobře. Můžeme s nimi prožít jakousi „opilost“, halucinace nebo tzv. změněný stav vědomí (ale i velmi nepěkné pocity s nevolností, třesem a zvracením). Takže to raději ne. A můžeme si na nich skvěle pochutnat; přidávají se k masu, k těstovinám, a takový houbový guláš nebo řízečky… Ňam. A houby umí i léčit.

Léčivé čirůvky

Jejich účinky naši předkové znali a využívali je; věděli,že některé z nich podporují trávení, pomáhají zastavovat krvácení, potlačují některé infekce nebo brzdí růst určitých nádorů.

Tak třeba čirůvky. Zkušenější houbaři je znají a tvrdí, že jsou chuťově výborné. Ovšem příroda to zařídila bohužel tak, že některé z nich jsou i jedovaté (čirůvka žíhaná nebo čirůvka sálající). Výzkumy tohoto druhu hub proběhly teprve v polovině minulého století. Ukázalo se, že čirůvky májovka a fialová snižují hladinu cukru v krvi a v moči, omezují bolesti hlavy i končetin a dobře působí na nespavost. Látky obsažené v čirůvce topolové pomáhají proti srážení krve a potlačují alergické reakce jako třeba sennou rýmu s otoky očí.

Čirůvka fialová je krásně fialová; mnohý nehoubař se jí bojí, ale je prý velmi lahodná

Na alergie

Léčitel Pavel Váňa ve své knize (Léčivé houby podle bylináře Pavla) doporučuje při alergiích 2 gramy sušených práškovaných plodnic 2x denně, prášek se může zamíchat třeba do polévky.

Jak si připravit prášek z hub

Houby obsahují téměř 90 % vody. Po správném usušení se v nich zachová maximum účinných látek s typickou vůní. „Kvalitní suché houby rozdrtíme ve hmoždíři nebo ve tříštivém kávomlýnku,“ radí Pavel Váňa, „vzniklý prášek ukládáme do hermeticky uzavíratelné nádoby.“

(Zítra: Hlíva ústřičná pomáhá léčit téměř všechno)