Výlet na jedno odpoledne: Na vodárnu a zároveň na rozhlednu

Dominanta města - vodárna a rozhledna v Kolíně
 

Po schodech nahoru se nebudete nudit. Stěny zdobí dobové fotografie pánů a dam, nahoře takové ty šikovné cedulky, které má rád každý turista. Díky nim – i kdyby bylo zataženo - ví, kterým směrem je jaká historická, kulturní nebo přírodní památka.

Kolínský vodojem byl postaven v letech 1928-29. Autorem projektu byli inženýr Hráský a architekt Janda, čerpací stroje dodal Kolben a Daněk. Pozdějšímu rozkvětu města však už nádrž ani technika nestačily, a tak začal chátrat. Pozdější opakovaný prodej soukromníkům zajímavé stavbě nijak nepomohl, a tak se kolínští radní rozhodli, že objekt získají a tuto dominantu Kolína zachrání.

Pro dospělé i děti

Vodárenská věž byla krásně opravena a nasvícena; věžový vodojem slouží jako rozhledna, umožňuje přístup do prostoru bývalé vodní nádrže; děti brzy zjistí, že tam lze zkoušet zajímavé zvukové efekty, které se násobí, stěny modrají a pomyslná "voda stoupá". Uvnitř jsou i různé tematicky zaměřené expozice.

Pokud není zataženo, je vidět daleko

Nakonec zjistíte, že vyšlapáním 196 schodů jste si zlepšili i kondici, a to je na jeden malý výlet bonus navíc.

Otevřeno tu je kromě pondělí každý den, od října do dubna od 10 do 16 hodin. Cesta do Kolína je snadná jak autem, tak vlakem, vodárenskou věž najdete nejlépe podle mapky na www.vodarnakolin.cz.

Klíčová slova: