Umíte chodit? Jestli si myslíte, že ano, tak se možná mýlíte!

Chůzi s holemi můžeme provozovat v každém věku
 

Pokud málo chodíte a naopak hodně jezdíte autem, zamyslete se nad sebou. Chůze je levná a zároveň zdravá, a to v každém věku. Správně chodit, i když to umíme zhruba od 1. roku života, neznamená ploužit se po ulicích volným krokem s pauzami u výkladů.

Není to až zas tak jednoduché, jak by se mohlo zdát; chodit bychom měli plynule, stejně dlouhými kroky s uvědomělým pohybem tak, aby netrpěla páteř. Chůze, jak tvrdí odborníci, je vůbec nejzdravějším typem pohybové aktivity.

Jak správně chodit?

Nejdřív došlapujte na patu a postupně přenášejte těžiště dopředu ke špičce. Při odlehčení paty protahujte zadní část nohy a stahujte hýždě i bříško. Při správném zapojování svalů nohou nepoškozujete ani kolena, ani kyčle. Nezapomínejte ani na pohyb rukou a na správné rytmické dýchání.

Pokud nesportujete, začněte zvolna

Pokud začínáte, třeba s nordic walking holemi, začínejte pozvolna. (Přečtěte si i tento článek.) Nejlépe uděláte, když absolvujete krátké zaškolení, abyste chodili správně. Nejdříve volte pomalejší tempo a postupně zvyšujte rychlost a dobu chůze. Hodně důležité jsou dobré boty, na nich nešetřete; silné podrážky a kvalitní pružný, ale pevný materiál svršku jsou základem.

Severské hole jsou v Čechách už dávno

Obliba chůze se speciálními hůlkami se brzy rozšířila ze severu do celého světa, a to i mezi profesionální sportovce.

Kvalitní hůlky vám vydrží věčnost

„Můžete ji provozovat po celý rok, v kterémkoliv věku a prakticky kdekoliv – na rovině i v horách,“ říká Miroslav Karda z České asociace nordic walking. „Výška hůlek by měla být 0,68 x výška postavy. Při rovně postavené holi by měla předloktí a paže přiložené k tělu svírat pravý úhel.” Začátečníkům se doporučuje, aby si pořídili hůlky ještě o něco kratší.

600 svalů v pohybu!

Pokud půjdete s hůlkami ve středních Čechách s minimem převýšení nebo někde na horách, uvidíte, jak je to příjemné. Ale musí se to umět. Pokud s holemi zacházíte správně, znásobíte bez větší námahy efekt klasické chůze. (Chůze pomáhá i při únavě nohou.) Při souběžném pohybu rukou a nohou zapojujete 600 svalů, tedy 90 procent všech, které máte v těle. Tepová frekvence se přitom drží v úrovni, v níž se člověk cítí v pohodě, zároveň spotřeba energie stoupá proti běžné chůzi o 40 procent. A kdo počítá kalorie, toho jistě potěší, že jich spálí až 400 za hodinu.

Chůze s hůlkami zvyšuje pohyblivost páteře, uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů a šetří klouby a kolena. Hůlky by měly být vyrobené z lehkých, ale odolných materiálů, nejlevnější se dají pořídit již za pět stovek.