5 mýtů o vlasech: Jak o ně správně pečovat?

Opakované žehlení vlasům škodí
 

Necháváte si pravidelně zkracovat vlasy, protože věříte, že díky tomu porostou rychleji a budou hustší? Neustále střídáte značky vlasové kosmetiky, aby si vlasy nezvykly na jeden produkt? Nejsou vám tato tvrzení povědomá? 

Mýtus č. 1: Pravidelné zastřihávání konečků stimuluje růst

Už dokonce i odborné výzkumy a studie tuto pověru vyvrátily, ale pořád „žije“. Proč? Zkracováním vlasů se obvykle zbavíte roztřepených konečků, a potom – pokud máte dobrou kadeřnici nebo kadeřníka, kteří umějí dobře stříhat, budou naše vlasy působit bohatším dojmem. Žádná vnější úprava včetně stříhání však nemá vliv na činnost vlasových folikulů, které zodpovídají za rychlost růstu a hustotu vlasů. Tyto vlastnosti máme v genech.

Zdravý vlas poporoste každý měsíc asi o jeden centimetr.

Mýtus č. 2: Každodenní mytí je špatně

Opět je to pověra. Každý z nás dostal do vínku jiný typ vlasů a z tohoto faktu plynou i rozdílné potřeby a péče. Ani dennodenní mytí vlasům neuškodí, pokud vsadíte na jemný šampon na každodenní použití. Nanášejte ho ke kořínkům a do vrchní části hlavy, na konečky potom použijte regenerační péči vhodnou pro váš typ vlasů.

Mýtus č. 3: Vlasové produkty je třeba pravidelně měnit

Omyl. Pokud objevíte značku nebo sadu výrobků, která vám vyhovuje, není důvod ke změně. Tvrzení, že šampon a jiné přípravky po čase přestanou působit, protože si na ně vlasy zvyknou, je nesmysl. Jedná se spíše o marketingový trik obchodníků, kteří chtějí zákazníky motivovat ke koupi jiných výrobků. (Péči o vlasy a šetrné barvení jsme popsali již v tomto článku.)

Mýtus č. 4: Poničené konečky se dají napravit

Nedají. Na zničené konce vlasů platí pouze radikální řešení – odstřihnout. Jakmile se jednou roztřepí, nedají se už zacelit. Některé přípravky je sice dokážou jakoby „slepit“, ovšem tento efekt je pouze dočasný. Velmi důležitá je tu i prevence. Vlasy jsou často namáhány barvením a přehnaně častými tepelnými úpravami jako je fénování, kulmování nebo žehlení. Pokud k tomu přidáme ještě málo šetrnou péči, vlasy mají tendenci krepatět. V lepších parfumeriích si můžete obstarat přípravky na suché a namáhané vlasy.

Mýtus č. 5: Zdravé a lesklé vlasy získáte častým kartáčováním

Tvrzení se opět nezakládá na pravdě. Nadměrné kartáčování jim naopak může uškodit.

S kartáčem opatrně, časté rozčesávání především ostrým kartáčem vlasy poškozuje

Při česání dochází ke tření jednotlivých vlasů o sebe a poškozuje se jejich ochranný povrch – kutikula. Takto oslabený vlas je náchylnější na poškození a lámání. Častým pročesáváním se vlasy i víc mastí.