Vzkaz blízkým: Nejste na to sami!

"Nepohřbívej babičku zaživa" je vzkaz propagačního videa v němž účinkuje i Jiří Lábus
 

Po originální akci "Zákaz pohřbívání babiček" přichází hospic v Čerčanech s dalším pokračování kampaně formou videovzkazů doručovaných celebritami.

V Česku je 15 lůžkových a 2 domácí hospici. Většina území není domácí hospicovou službou pokryta.

Na webové stránce www.nejstenatosami.cz/vzkaz můžete využít aplikaci pro nahrání videovzkazu. Ve videovzkazovníku účinkují např. Andrea Kerestešová, Pavel Liška, Helena Třeštíková, Michal Viewegh a Terezie Kovalová. Odesílatel vybere jednotlivé záběry osobností, které jeho vzkaz doručí. Pak si může přehrát vytvořené video a zadáním kontaktních údajů poslat někomu blízkému elektronickou poštou.

Kampaň upozorňuje na možnost důstojného konce života 

Letos na jaře byly do pražských ulic instalovány cedule Zákaz pohřbívání babiček 

 „Při naší práci se setkáváme se silnými příběhy, které mají často jednu věc společnou - lidé si říkají to důležité až na poslední chvíli. Proto jsme se rozhodli vytvořit interaktivní nástroj, jehož prostřednictvím můžete poslat svým blízkým, rodině či přátelům originální vzkaz a říci si tak podstatná slova, která se běžně nevyslovují.“, vysvětluje důvod vzniku videovzkazovníku Jiří Krejčí, ředitel Hospice Dobrého Pastýře.

Doma, nebo v sociálním zařízení

V rámci domácího hospicu dojíždí do bytu vyškolení pracovníci, kteří pomohou s léčbou, ošetřováním a zapůjčí potřebné pomůcky.  V lůžkovém hospicu ubytují a postarají se o jeho potřeby. Mezi pracovníky jsou lékaři, zdravotní sestry, sociální pracovníci, psycholog a spirituální pracovníci.  Služby domácích i lůžkových hospiců jsou zpoplatněny 200-500 Kč za den, v závislosti na lokalitě a výši příjmu nemocného. 

Klíčová slova: