Z malých Kounic do velkého světa

Barokní štít jedné z budov pivovaru a sladovny v Kounicích
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Zmínky o sladovně a pivovaru v Kounicích na rozhraní kolínského a nymburského okresu pocházejí už z přelomu 16. století, ale nejdůležitějším letopočtem je rok 1884. Tehdy je koupila rodina Klusáčků, konkrétně dědeček současného majitele ing. Karla Klusáčka.

 

„Děda je koupil od Lichtenštejnů,“ vypráví ing. Klusáček. „A já, když jsem šel do důchodu – bylo to v roce 1992 a bylo mi 60 - jsem požádal o vrácení majetku. To se stalo, a první moje povinnost byla dát všechno do pořádku.

Ing. Klusáček prohlíží ječmen na humnech; foto: Jana Hrabáková

Sladovna sice byla v chodu, ale také byla ve špatném stavu. Museli jsme rekonstruovat, postarat se o čištění odpadní vody, která se do té doby vypouštěla do rybníka, betonové podlahy nahradit dlažbou, vyřešili jsme emise a doplnili strojové vybavení.“

(Čtěte také o pivovarech severně od Prahy.)

Regionální potravina je tady

Už kolem roku 1900 vznikaly kolem konkurenční malé pivovary, a tak František Klusáček tehdy objekt přestavěl na sladovnu a jeho vnuk ing. Karel Klusáček v této tradici pokračuje, a před 3 roky obnovil tradici vaření piva. A to tak dobře, že jejich dvanáctistupňový ležák byl letos oceněn jako Regionální potravina.

Jedno z humen sladovny - krásné barokní prostory

Přečtěte si také. Pivo se pije už 5000 let

                            Benešovský ležák získal titul Česká chuťovka

Slad z humen je nejlepší

Budova středověkého pivovaru se sladovnou má půvab a atmosféru, a také se v ní dobře daří sladu; ječmen klíčí na humnech, je velmi kvalitní a žádaný nejen u nás. Lodí jede až do Ameriky, vyváží se do Španělska, do Německa, do Itálie, do Ruska a dalších zemí.

26 druhů sladu

„Pro malé pivovary zabezpečujeme veškeré suroviny pro výrobu piva,“ vysvětluje Karel Klusáček. „Máme 26 druhů sladu, všechny naše i světové druhy chmele i pivovarské kvasnice. Říká se, že slad je duší piva. Pivovary proto dávají přednost českému sladu, který je vyrobený především naší humnovou technikou.“

Dědeček ing. Klusáčka, který koupil pivovar a sladovnu; Foto: Jana Hrabáková

O budoucnost se nebojí

Ing. Klusáček myslí i na budoucnost: „Restaurační pivovar máme společně s kolegou Janem Žižkou, po mně nastoupí syn Vojta a práce tu bude dost i pro vnuka, který se chystá na Střední průmyslovou školu potravinářských technologií, na specializaci výroba sladu a pivovarnictví.“

Nabídka pivovaru

Základem sortimentu je Světlý ležák, dále tmavý ležák -mouřenín, polotmavý rauch, zázvorové pivo a řada svrchně kvašených piv – pšeničné, anglický porter, IPA a Single Ale.

 

Není to nádherný pohled?

První várku Kounického ležáku dali na trh v roce 2012. Já jsem ochutnala sedmnáctistupňového portera – a jela jsem domů poměrně zvesela.

 

Čtěte také:

Malé pivovary rostou jak houby po dešti...

Co říká majitel břežanského pivovaru