Hnědé, dozrzava, dočervena?

Henna umí přírodní i červené barvy
 

Barvíte si vlasy? V určitém věku to ani jinak nejde. Tedy – jde, ale proč si přidávat léta? Šedivé vlasy sluší jen málokteré. Už jste zkusili hennu

Mnohé z nás si na tento způsob barvení netroufají, ale není to nic složitého. Musíte ale vědět o jedné jediné podmínce, kterou musíte bezpodmínečně dodržet, pokud nechcete mít zelené vlasy. Čtěte dál.

Klasické barvy na vlasy, které si kupujete nebo kterými vám vlasy obarví ve vašem kadeřnickém salonu, jsou založeny na chemickém působení. To znamená, že barví vlasy zevnitř.

(Čtěte také: 5 mýtů o vlasech - jak o ně správně pečovat)

 

Barvy se do vlasu „zažerou“

Aby tedy fungovaly, musí se do vlasu, řekněme „zažrat“.  Pokud vy anebo vaše kadeřnice o barvené vlasy správně nepečuje, mohou se po čase ničit, třepit a lámat. A pokud máte geneticky dané suché vlasy, potom při barvení trpí dvojnásob.

 

Jak barví henna

Henna funguje na jiném principu. Nezasahuje do struktury vlasu, ale jakoby jej obalí a pokryje přírodními pigmenty. Vlasy potom jsou silnější a zdravější. Ty ženy, kterým vlasy postupem věku slábnou a řídnou, by mohly o tomto způsobu barvení uvažovat. Už po prvním barvení zjistí, že vlasy jsou daleko hustší; je to i důsledkem faktu, že každý vlas má po aplikaci henny svou vlastní ochrannou vrstvu.

Tmavočervené tóny vlasů jsou zajímavé

 

Co je třeba vědět

Aplikace barvy je trošku složitější a méně pohodlná než u klasických barev, které mají pro své zákaznice připravená všechna pohodlná „udělátka“. Henna koupíte ve formě sypkého prášku, který je nutné zalít vodou a pečlivě promíchat. Práce se vzniklou směsí je přece jen trochu složitější než s klasickou barvou. Při první aplikaci se vyplatí pomoc okolí, nejlépe šikovné přítelkyně, která vám pomůže s barvením zadních partií hlavy. Henna vlasy více vysušuje, což je vhodné pro mastné vlasy. Majitelky normálních a sušších vlasů by měly pamatovat na vhodné kúry a zábaly.

Jana z Horoušan u Úval k tomu říká: Henna je fajn, ale musíte znát své vlasy - vědět, jak dlouho trvá, než vám barva správně ,chytne'. Chce to trochu zkušenosti a cviku, ale tento typ přírodní barvy umí dodat vlasům objem a kvalitu. Doporučuju!

 

Henna „nechytne“ každému stejně

Počítejte s tím, že henna sice umí vytvořit nádhernou barvu vlasů, ale platí, že nechytne každé stejně. Nejlépe se osvědčuje tam, kde i chcete zvýraznit a zlepšit barvu a kvalitu hnědých, narezlých nebo tmavších vlasů.

Důležité upozornění: mezi chemickým barvením a barvením hennou je nutné dodržet nejméně 4 týdny času, jinak riskujete, že vám vlasy chytnou do zelena. To se může stát i v případě, že hennu smícháte s vodou, která má méně než 60 °C.

 

Vyzkoušejte

V současné době ovšem už existují výrobky, které tyto nedostatky eliminují. Například barvy na vlasy Surya jsou stoprocentně přírodní a kromě henny obsahují i další bylinky, které vlasy dostatečně hydratují. K dostání jsou předem namíchané barvy v odstínech hnědá, červená a blond. Tyto barvy je možné použít i na chemicky ošetřené vlasy. V každém případě dodržujte návod na obalu výrobku.

(O barvení vlasů si můžete přečíst i v tomto článku.)

 

Klíčová slova: