Tento způsob Vánoc - a magické labyrinty

Bludiště u zámku Loučeň
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Vladislav Vančura, kdyby byl stále mezi námi, by letos možná doplnil svou známou větu z Rozmarného léta o charakteristiku současné zimy.

Užili jsme si teplé a slunečné Vánoce. Dospělí i děti mohli v pohodě vyzkoušet nová kola, koloběžky a in-line brusle od Ježíška a mohli přitom mít jen mikinu přes tričko. Spíš než na svařák nebo grog jsme měli chuť na zmrzlinu – pokud jsme ovšem ještě vůbec měli chuť mlsat. Popolední kávu jsme si klidně mohli vypít na zahrádce na lavičce, prádlo na šňůře vlálo a schlo jako při jarním sluníčku.

Užili jsme si to, a mnozí pamětníci 60+ si tak teplé Vánoce ani nepamatují. Byly někdy takové?

Tak uvidíme napřesrok. Třeba budou závěje až do prvního patra a budeme vzpomínat, jak jsme se loni hezky opalovali…

 

Znáte rozdíl mezi labyrintem a bludištěm?

Prstový labyrint v Loučeni; kdo si jej projede prstem, štěstí ho nemine

Labyrintárium v Loučeni

Labyrintem vede jediná cesta, někdy hodně klikatá. Naproti tomu v bludišti narazíte na mnohá rozcestí, ale ne každá z cest, kterou si na těchto rozcestích vyberete, vede správným směrem. Ať už se rozhodnete putovat labyrintem či bludištěm, zjistíte, že to není jen dětská zábava.

Labyrinty jsou magické. To je další důvod, proč se s nimi seznámit. Znali je Keltové, Číňané, ve starověku Indové. Labyrinty lidem dobíjejí energii. Odborníci potvrdili, že například loučeňská bludiště a labyrinty jsou vybudovány na energeticky velmi příhodných místech.