Pleť v zimě trpí, jak jí pomůžeme?

Hustě sněží a vypadává proud...
 

Starší, křehká a citlivá pleť rychle reaguje na podněty hůř než mladá. Zimní počasí vyžaduje větší pečlivost a vhodnou kosmetiku. Poradíme vám. 

Červená jablíčka ne, pleť v zimě potřebuje promastit

Starší pokožka přehnaně reaguje na stimuly, jakými jsou počasí, stres, únava a kouření. Mezi příznaky patří pocity pnutí, suchost, křehkost a náchylnost k alergické reakci. Pleť může jakoby pálit, svědit a bývá zarudlá.

(Přečtěte si také: Suchá pleť znamená stárnoucí pleť...)

 

Zimní vysychání

V zimě dochází ke zvýšenému odpařování vody z pokožky. Při tzv. zimním vysychání kůže se z povrchu pokožky více ztrácí ochranný film.

V zimě používáme hutnější mastnější typy krémů

Když se v místnostech topí, pleť trpí nedostatkem vody; hodně pijte a používejte kvalitní mastnější krémy na noc, ale i na den, a také podle toho, zda budete většinu dne v místnosti, venku nebo dokonce na horách. Nejvýživnější krém používejte právě při dovolené na horách a zkontrolujte si, zda obsahuje ochranný faktor proti slunci.

 

Hutnější krém ochrání víc

Hydratace, výživa a celková ochrana je základ. Proto je v první řadě nutné zvolit správný krém; značka, kterou máte vyzkoušenou, určitě nabízí i speciální zimní řady. Pokud ne, stačí jen koupit „intenzivnější“ krém; používáte-li kupříkladu krém na normální pleť, v zimě si kupte stejnou značku, ale pro pleť suchou nebo pro velmi suchou a citlivou. Pokud si nevíte rady, poraďte se s kosmetičkou nebo v lékárně.

(Bude vás zajímat: Šetřete jinde, dopřejte si kvalitní péči a vůni)

 

Zuzana Filipová, naše poradkyně – odborná kosmetička z Modletic: „V zimě rozhodně používejte – podle typu pleti -  některý kvalitní make-up, BB krém s ochranným faktorem. UV filtry chrání nejen proti slunečnímu záření, ale i proti škodlivinám. Nezapomínejte ani na pleť kolem očí, která je obzvlášť citlivá a bývají na ní vidět první vrásky. Na tyto partie patří speciální oční krém."

 

Příliš červené tvářičky nejsou krásné

Máte na mrazivém vzduchu hned „tvářičky jako jablíčka“? Zarudlé tváře mají zejména ženy (ale i muži) se suchou pletí.

Pro ještě intenzivnější péči jsou k dispozici hydratační séra v ampulích. Používají se pod hydratační krém, na nějž před odchodem z domova naneste kvalitní make-up. I ten představuje v zimě velmi dobrou ochranu pleti obličeje.

 

Na stav pleti má vliv nejen vnější, ale především vnitřní hydratace, nezapomínejte proto i v zimě dostatečně pít.

 

Balzámy na rty ano, olizování ne!

Na rty nezapomínejte, především v zimě, nejen přes den, ale i v noci. Používejte hydratační balzámy nebo obyčejný jelení lůj. Balzámů různých typů je na trhu spousta, a tak jej noste sebou v kapse bundy nejen při pobytu na horách a použijte i několikrát denně. Při nákupu se podívejte, zda tyčinka obsahuje sluneční filtr. Pokud raději používáte rtěnku, v zimě raději zvolte mastnější typ (a také ji střídejte s tyčinkou). Důvodem rozpraskaných a olupujících se rtů může být i nedostatek vitaminů skupiny B. Rozpraskané rty si neolizujte, i když situace k tomu svádí, problém byste si zhoršovali.