Češi jsou rekordmani ve spotřebě soli, ničí si ledviny

Zleva: Jiří Brát (Potravinářská komora), Anna Niklová (Státní zdravotnický ústav) a Vladimír Valenta (hlavní hygienik Čr)
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Hlavní hygienik Vladimír Valenta vyzval k rozumné spotřebě soli v potravinách, která u nás dosahuje až trojnásobku doporučeného množství. Do roku 2020 chce snížit spotřebu o 20 %.

Hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta

Mnoho soli škodí

Zatímco Češi snědí denně až 16 gramů soli, tak evropský průměr představuje 8 - 12 gramů. Němci, Rakušané a Švýcaři se dostali na téměř optimálních 6 gramů. Dávka doporučená Světovou zdravotnickou organizací totiž představuje 5 gramů soli na den. Až 40 % populace trpí hypertenzí (vysokým krevním tlakem), kterou nadměrné solení zhoršuje. Zvyšuje se také riziko onemocnění ledvin, infaktu a dalších nemocí.  "Povědomí o potřebě snižování spotřeby soli je potřeba šířit mezi veřejnost, restaurace a školní jídelny. Jde nám o nastartování dlouhodobé kampaně a dosažení zdravé spotřeby v doporučené dávce 5 gramů soli na den," říká hlavní hygienik Vladimír Valenta

Každý Čech sní za rok šest kilogramů soli. Výzvu hlavní hygienika a mnoho informací o soli najdete na stránce www.mene-solit.cz Od 29. 2. do 6. 3. proběhne mezinárodní akce Word Salt Awereness Week.

Zdravá výživa školákům

Pomocí projektu Zdravá školní jídelna má být snížena spotřeba soli o 10 %. "Jednotlivé jídelny jsou vedeny lektory převážně z krajských hygienických stanic. Pořádáme kurzy pro pracovníky školního stravování. Cílem je vytvořit síť jídelen poskytujících zdravou vyváženou stravu," říká Anna Niklová ze Státního zdravotního ústavu.

Závislost na soli

Doc. Ing. Jiří Brát, CSc. z Potravinářské komory upozorňuje, že obsah soli v jídle lze snížit o 10 - 15 %, aniž by to ovlivnilo jeho chuť. Spotřebitel to tedy nepozná. "Sůl je do jisté míry návyková a proto je potřeba snižovat její obsah postupně. Jinak by hrozilo, že spotřebitel odmítne málo slané potraviny jíst. Příkladem jídla, které se bez soli obejde, jsou arašídy. Nesolené přitom nejsou k dostání, nebo jsou drahé. V restauracích nesolené arašídy nedostanete vůbec, protože sůl slouží jako prostředek ke zvýšené konzumaci nápojů," vysvětluje Jiří Brát. 

 

Stáhněte siVelikost
PDF icon 2016-02-24_vyzva_hlavniho_hygienika_cr_sul.pdf207.75 KB
Klíčová slova: