Fenka Sisi pomáhá nemocným v berounské nemocnici

Border kolie Sisi
 

Nejlepší přítel člověka se stal součástí programu Rehabilitační nemocnice Beroun. Canisterapii provádí Border kolie Sisi se svojí canisasistentkou a do služby se již chystá další fena.

I když normálně psi do nemocnice nesmějí, na chodbách té berounské se občas objeví krásná a milá Border kolie Sisi, k níž brzo přibude další fenka Mia. Nyní sem se svým psovodem chodí hlavně jako „návštěva“ pro radost, ale brzy již bude skutečně pomáhat pacinetům. Ccanisterapie, jak se léčba pomocí psa oficiálně jmenuje, je totiž ověřená rehabilitační metoda. Velmi významnou a úspěšnou metodou je v canisterapii například polohování.

Rehabilitační nemocnici Beroun nabízí podpůrnou rehabilitační metodu jako součást ergoterapie. Ergoterapie se zaměřuje na podporu zdraví a pohody prostřednictvím zaměstnávání. Hlavním cílem je umožnit lidem účastnit se každodenních aktivit.

Pejskové pro léčbu i radost
Jedna ergoterapeutka absolvovala canisterapeutický výcvik a vlastní vycvičeného psa. Nyní dochází za pacienty následné péče a časem vznikne i skupinová canisterapie v Rehabilitačním centru.

Již nyní se připravuje ke službě další fenka jménem Mia. Ta již se svým psovodem zpříjemňuje pobyt v nemocnic a má vytyčený cíl léčby některých zdravotních potíží.

Zvíře ve službách medicíny
Canisterapie patří do oblasti sociální rehabilitace a má vliv na psychickou i motorickou stránku. Úspěšnou metodou v canisterapii je polohování, které významně přispívá k úspěšné rehabilitaci. Canisterapie se provádí na základě dohody s pacientem i jeho ošetřujícím lékařem. „Pes musí být pod veterinární kontrolou, má speciální požadovaný výcvik a canisterapeut s ním pracuje jen tehdy, pokud je jak zvíře, tak jeho psovod v optimální psychické i fyzické kondici, to je základ," říká vedoucí ergoterapeutka Rehabilitačního centra Pavla Košková.

Canisasistent si vždy stanoví cíl této terapie a po jejím ukončení vyhodnocuje, spolu s ošetřujícím lékařem a personálem, jaký vliv „návštěvy“ pejska na pacienta měly.