Očkování proti chřipce: Pokus o vybudování závislé klientely, nebo reálná pomoc?

Boj, zda očkovat nebo ne, se bude zřejmě vést ještě dlouho
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Očkovat, či neočkovat proti chřipce? Spor, který nejspíš nemá jednoznačné řešení. Veřejnost i obec odborná se dělí na dvě části. Jedna je jednoznačně pro, druhá rezolutně proti. Argumenty obou táborů jsou přitom celkem logické. Na druhou stranu je to obrovský byznys, kde se točí velké peníze. Termín, kdy je dobré aplikovat vakcínu, se blíží. Půjdete do toho?

Hned na začátku je třeba zmínit, že ve finále je to stejně nakonec pacient, kdo se musí sám za sebe rozhodnout. Nechám do sebe vpravit vakcínu, nebo nenechám? Například chřipková sezona 2014/2015 byla z pohledu lékařů dost žalostná. Vědci, kteří vakcíny připravují, zřejmě neměli svůj den. Dvaadvacetiprocentní úspěšnost očkování v Americe a pouze tříprocentní v Evropě, to je bilance více než tristní. 

Nicméně on je celý tento proces značně složitý. Chřipkových virů je samozřejmě spousta a trefit ten správný kmen je pořádná fuška. Navíc pak musíte doufat, že právě takto "postavený" virus, na který jste dostali vakcínu, bude ten, který sehraje v chřipkové sezoně prim. Když se antigeny netrefí správně, můžete do sebe píchnout cokoli, ale jednoduše to nezabere. 

Jak trefit správný virus?

Nové vakcíny se na trhu objevují obvykle v září. Nejlepším obdobím pro očkování je říjen či listopad. Ochrana nastupuje za zhruba dva týdny.

Otázka, kdy očkovat, je také ne zcela zodpovězena. Někdo tvrdí, že maximálně do konce září, jiní oponují, že klidně o měsíc déle. Záleží spíš na tom, kdy chřipková epidemie začne. Ochrana proti nemoci běžně začíná dva týdny po očkování. Vědci sní o tom, že jednou vyvinou univerzální vakcínu, která bude fungovat na všechny chřipkové viry. Prý to bude stejný průlom, jako když se v roce 1929 objevil penicilín. Je to však hudba budoucnosti, možná se to povede do deseti let. 

Do té doby jsme odkázáni na očkování pouze proti jednotlivým virům. "K očkování proti chřipce zastávám silně negativní postoj. Jde o nesmysl, který slouží pouze jako finanční přilepšení farmaceutických společností. Lidé, kteří se nechávají očkovat, naopak svou přirozenou obranyschopnost postupně ztrácejí," myslí si "Alternativní doktorka", žena, která si zvolila tento pseudonym.

Chemická, nebo přírodní cesta?
Prý proto, že její názory jsou pro určitou skupinu lidí nepříjemné. "Nerada bych skončila někde zakopaná," usmívá se vystudovaná lékařka, jejíž totožnost redakce zná, ale s ohledem na její přání nebude zveřejňovat.   

Může být důkazem toho, že když někdo vysloví jiný názor, než mají velké společnosti, je okamžitě pranýřován? "Uvedu příklad z rodiny. Dědeček vykonával veřejnou službu, kvůli níž musel být povinně očkován právě proti chřipce. Každý rok podstupoval nová a nová očkování. Poté, co odešel do důchodu a očkování přestalo, bylo zjištěno, že jeho imunita není žádná. Jak je to možné, když byla neustále údajně posilována očkovacími látkami? Důchodu si ani neužil, neboť zemřel na nádor v mozku."

Pro pacienty alergické na vaječnou bílkovinu jsou vhodné vakcíny připravované na tkáňových kulturách.

Pravdou je, že proti chřipce lze bojovat přirozenými prostředky. Chemická cesta evidentně není stoprocentně úspěšná, což jasně dokládají statistiky. "Nelze předpokládat, co to s lidským genem za pár let udělá. A to i u slabších jedinců. Proto zastávám možná pro někoho konspirační názor, že očkování proti chřipce je jen cesta vybudovat si závislou klientelu, která bude velmi ráda platit za každou vakcínu, aby vůbec přežila. Jde tedy jen o uměle vytvořený pocit zdraví," dodává "Alternativní doktorka".

Každý svého štěstí strůjcem

Někteří lékaři jsou s tímto názorem zajedno. Jiní nesouhlasí a tvrdí, že přinejmenším u dětí a starších lidí je očkování proti chřipce přínosné a pomáhá zachraňovat životy. Jenomže kde je pravda, čemu máme věřit, když jedni říkají tak a druzí onak? Přitom jde o lidi, kteří vystudovali medicínu, jak je tedy možné, že jejich názory jsou tak rozdílné? 

Je pravdou, že jde o nátlak velkých farmaceutických firem a jejich tlak cpát lidem něco, z čeho mají obrovské zisky? Nebo nás bez vakcíny chřipka smete a část populace zemře zbytečně? Otázky, na které si asi každý musí zodpovědět sám, protože odborníci jsou až příliš rozpolceni.