Boj proti vlhkosti může být v zimě nepřekonatelný. Plíseň ohrožuje vaše zdraví

Pozor na nebezpečnou plíseň
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Teplo domova a klid v rodinném kruhu může být plíživě ohrožen nenápadně, ale nebezpečně. Boj s vlhkostí je v zimě totiž složitější než když můžete v létě bezstarostě větrat. Jak se ubránit plísním ve zdech a neohrožovat vlastní zdraví? 

V případě, že se na vašich zdech netvoří plísně a zašedlé skvrny není vlhkost ve vašem interiéru tak zásadní. Zvýšenou pozornost proto věnujte příznakům, které k tomu mohou vést. Vzdušná vlhkost v domácnosti se projevuje zarosenými okny a zrcadly.

Za předpokladu, že je vaše domácnost zanesena vlhkostí, plynou z toho nemilé následky. Váš nábytek může být kompletně zničen, stejně tak konstrukce zdiva, fasáda a povrchové nátěry včetně omítky.

Vlhké zdi následně způsobují výrazné tepelné a energetické ztráty, protože se znehodnocuje izolační vrstva a její vlastnosti. V neposlední řadě mohou plísně a zašedlé skvrny na zdech nepříjemně ovlivňovat vaše zdraví. Nejčastěji jsou zmiňované problémy alergiků, ale pravdou je, že hlavní zdravotní rizika jsou spojeny s poškozením dýchacího systému.

Jak odhalit vlhkost

Indicií, jak odhalit vlhkost, je mnoho. Orosená okna, voda ve sklepě či na půdě, vlhké zdi, zatuchlý vzduch a plísně jsou jasnými ukazateli.

V domě nebo bytě je produkce vlhkosti na denním pořádku. Běžné činnosti jako vaření, zalévání květin, sprchování, sušení a žehlení prádla zásobují místnosti každý den několika litry vody. Důležité je, jak předejít potenciálním problémům, které s vlhkostí souvisí.

Hlavní úkon, jak problémům předcházet, je větrání. Pravidelné provzdušnění místností v kombinaci s moderními vysoušeči vzduchu jsou ideálním řešením. Intenzita větrání je závislá na ročním období. V zimě větrejte krátkodobě, ale intenzivně, v létě v příjemných teplotních podmínkách klidně celý den.

Vhodná vlhkost vzduchu v uzavřené místnosti se pohybuje od 45 % do 60 %. Vyšší hodnoty vytváří prostředí pro tvorbu plísní. Stav vlhkosti ve vaší domácnosti můžete snadno kontrolovat vlhkoměrem. Obvykle se prodává společně s pokojovým teploměrem v hodnotě od 200 do 1 000 korun.

Vlhkost a její vliv na naše zdraví

Největším nebezpečím vlhkosti je tvorba plísní. Ty mohou negativně působit na náš zdravotní stav. Existují stovky druhů plísní, ale jen asi deset z nich mohou způsobit zdravotní problémy. Nejčastěji se jedná o záněty vedlejších dutin nosních, zánět průdušek a alergie.

Důvodem je, že plísně jsou vlastně houby, co do ovzduší vypouštějí své výtrusy, které nevědomě obyvatelé domácnosti inhalují. Nejvíce jsou tedy ohroženi lidé s oslabenou imunitou, tedy ti,  kteří jsou ve špatném zdravotním stavu, následně pak děti a starší jedinci.

Zánět vzniká hlavně v důsledku neschopnosti odmítnout nebezpečné látky, které pak v plicích tvoří různě závažné záněty. U alergických reakcí se zdravotní komplikace nejčastěji projevují formou astmatu. Obvyklé příznaky způsobené plísněmi jsou kašel, dlouhodobá únava, podrážděné oči, bolest hlavy a nevolnost.

Vlhkost a výskyt vody

Výskyt vody ve zdivu neboli rosný bod je proces, kdy vzduch již nedokáže absorbovat vodní páry. Tím se zvyšuje vlhkost v interiéru, protože dochází ke kondenzaci. Vodní páry se tak mění na kapalinu, která se usazuje v obvodové zdi. Nejvíce ohrožené jsou samotné materiály, které kondenzace vodních par poškozuje.

Vlhkost tak nejčastěji ničí dřevo. Ohrožen tedy nemusí být pouze materiál, ale celá konstrukce stavby. Mezi další ohrožené části domu či bytu patří vláknité izolační materily, které v důsledku vlhkosti ztrácejí izolační vlastnosti.

Principů, jak pomoci situaci řešit, je několik. Při volbě konkrétní metody záleží na závažnosti napadení domácnosti a finančními možnostmi, kterými disponujete.