Tradice yangtik aneb terapie tmou: Absencí smyslových podnětů z vnějšího prostředí k sebepoznání

Když vás starosti pohltí natolik, že nevidíte úniku, je na čase začít hledat klid a útěchu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Když máte pocit, že vás denní starosti stravují natolik, že z vás už nic nezůstává, přišel ten správný čas udělat pro sebe něco dobrého. Někomu pomůže projít se na čerstvém vzduchu, jiný se aktivně pustí do zvelebování zahrady a další se zavře na sedm dní do naprosté tmy a oddá se relaxačnímu nicnedělání a meditaci. Terapie tmou - yangtik - vychází ze starých tradičních praktik a je cestou k sebepoznání a k očistě duše.

Život s sebou nese dobré i špatné věci, se kterými je nutné se neustále vypořádávat. Někdy starosti přerostou přes hlavu, k tomu vysoké pracovní nasazení a je zaděláno na syndrom vyhoření, jenž postihuje stále více lidí.

V Tibetu se meditaci v naprosté tmě už několik stovek let věnují buddhističtí mniši, a nacházejí tak cestu k utišení mysli a osvícení. Tento způsob získání fyzické i mentální úlevy je přínosný i pro běžného smrtelníka, který se díky tomu může mnohé o sobě dozvědět.

Proč tma léčí?

Terapeutický vliv léčby tmou tkví v její hlavní podstatě - oproštění se od normálního života ponořením se do vlastního vnitřního světa. Tím, že je člověk obklopený jen a jen nepropustnou tmou, se postupně mění jeho smyslové vnímání.

Je to celkem pochopitelné. Ve tmě vás neruší vlivy okolí, které jakoby neexistovalo. Jste jen vy a nic dalšího. Veškerý váš život se po určitou dobu odvíjí v úplném oddělení od vnějšího světa, což má za následek pohroužení se do světa vnitřního. Tímto dochází k intenzivní regeneraci celého těla. Ve tmě člověk spí, bdí a dokonce i konzumuje své jídlo z talíře, na který nevidí.

Paní Naďa z Kladna, která prošla sedmidenní terapií tmou, se svěřila:
"Ze začátku jsem byla mírně dezorientovaná, pak jsem si ale na tmu rychle zvykla. První dva dny jsem jen spala. Na  vegetariánské jídlo jsem neviděla, ale bylo chutné a snědla jsem jen tolik, kolik jsem potřebovala. Do tmy jsem šla také s cílem přestat kouřit. Čtvrtý den jsem měla krizi, tma mě opravdu dostala, padl na mě splín a měla jsem chuť si zapálit. Ale překonala jsem to. Zkoušela jsem meditovat, něco jsem si i kreslila a zpívala si, hodně jsem přemýšlela. Hlavní však bylo, že jsem se po celou dobu mohla věnovat jen sama sobě, což v normální životě moc nejde. Když jsem vyšla ze tmy ven, cítila jsem se jako znovuzrozená."

Za vším hledejte melatonin

Ve spánku v tmavém prostředí produkuje lidské tělo hormon melatonin, jemuž se někdy říká hormon tmy. Ten účinně ovlivňuje krevní oběh a tlak, metabolismus cukrů, tuků i bílkovin, zlepšuje průběh stárnutí i psychologické reakce.

Jeho nedostatečná produkce způsobuje spánkovou poruchu, chronickou únavu i řadu civilizačních chorob, jakými jsou například cukrovka II. typu nebo kardiovaskulární nemoci. Díky pobytu ve tmě dochází ke zlepšení produkce melatoninu v těle, což má na něho kladný vliv.

Co s vámi tma udělá?

Při pobytu v naprosté tmě budete všechny činnosti provádět s větší pozorností, intenzivněji a hlavně jinak. Ztratíte pojem o čase a může se stát, že všechny vaše potlačené emoce najednou vyplavou na povrch.

Tím, že je člověk jen sám se sebou, má možnost hluboce přemýšlet o svém životě - o tom, co dělal špatně, jakých návyků by se chtěl zbavit, čemu by se chtěl dále více věnovat.

Pro koho není terapie tmou vhodná?

I terapie tmou má svá omezení. Není vhodná pro toho, kdo trpí depresemi nebo jiným psychickým onemocněním, kdo má klaustrofobii nebo se bojí tmy. Vyhnout by se jí měl i ten, který trpí některou z civilizačních chorob, poruchou příjmu potravy, alergiemi, je závislý na alkoholu, drogách či nikotinu. Ženy by neměly být těhotné. Terapii tmou může podstoupit jen dospělý člověk.