Krev je jako vzduch, potřebuje ji každý z nás

Spojit se můžete s jakoukoli transfuzní stanicí v republice
Zobrazit fotogalerii (3)
  |  Komerční sdělení

Není to jen nedávno proběhlý Světový den dárců krve, který nám připomíná, jak důležitou roli v našich životech krev hraje. Je to také celoroční potřeba nás všech, aby pro nás krev byla případně k dispozici. Nikdy totiž nevíme, kdy krev sami budeme potřebovat. Celoročně můžeme krev chodit darovat a ve Světový den dárců krve poděkovat těm, kteří v tom jsou s námi. Pokud se skutečně rozhodnete mezi tyto dárce zařadit, stát se prvodárcem a pravidelně krev darovat, společně zvyšujeme pravděpodobnost, že když budeme krev potřebovat my, tak bude k dispozici. Každý dárce krve je hrdina.

Krev je vzácná tekutina, která se ani v tomto moderním světě nedá vyrobit ani ničím nahradit. Nikdo z nás nikdy neví, kdy transfuzi krve bude potřebovat. Můžeme se dostat do situace, jako je autonehoda či jiná nešťastná souhra náhod, a naše tělo na onu vzácnou tekutinu bude čekat.

Hlavní, životně důležitou funkcí krve, je transport kyslíku, a tím okysličování tkání a orgánů, které dále zásobuje potřebným množstvím živin – bílkovinami, cukry, tuky, minerály a vitamíny. Dalšími funkcemi krve jsou např. podpora imunity a přenos hormonů ke stimulaci různých orgánů v těle. Bez krve bychom se jednoduše neobešli.

Věděli jste, že …

  • Obsah krve v lidském těle tvoří asi 8 % celkové hmotnosti člověka
  • Čísla, která vychází z prohlášení Národní společnosti pro transfuzní lékařství, doporučují, aby byl počet dárců krve vždy v minimální výši 3 % z celkové populace*
  • V České republice tak chybí 50 000* nových dárců krve
  • Nejčastěji se vyskytuje krevní typ 0 nebo krevní typ A, typ B je méně častý, nejvzácnější typ krve je AB

Historie Světového dne dárců krve

Světový den dárců krve připadá na 14. června. Tento den prohlásila v roce 2003 Světovým dnem dárců krve Světová zdravotnická organizace. Den, který oslavuje dar krve jako dar života, vznikl na popud hned několika organizací. Vedle Světové zdravotnické organizace se na jeho vzniku podílela mimo jiné i Mezinárodní federace Červeného kříže. Světový den dárců krve má oslavovat všechny dárce krve a být jim poděkováním. Zároveň upozorňuje na to, jak důležitá je krev pro život a jak důležité je její darování.

Přijít může téměř každý

Určitá témata je třeba ve společnosti neustále akcentovat. Není to jen Světový den dárců krve, který má ambice toto téma ve společnosti připomínat a veřejnost informovat, jak velkou roli dárci krve v našich životech hrají.

Mezi jedny z velkých podporovatelů a iniciátorů, kteří se snaží oslovit potenciální dárce, patří také Český červený kříž. Tento rok se už podruhé spojil se značkou parodontax a společně se vydali na cestu k dosažení získání potřebného počtu dobrovolníků.

„Potřebu dárců a především prvodárců krve si naplno uvědomujeme. Jsme moc rádi, že i v tomto roce můžeme veřejnost znovu vzdělávat v tom, jak důležitou roli krev v našich životech hraje a proč není dobré s ní plýtvat, “ říká Lukáš Müller, Ethics and Compliance Manager, za značku parodontax.

A kam vlastně jít?

Spojit se můžete s jakoukoli transfuzní stanicí v republice. Stanici si můžete vybrat podle lokality, kde bydlíte, a nebo také podle toho, jaká stanice krev potřebuje nejvíce (zjistíte na webu, nebo do dané transfuzní stanice rovnou zavolejte). Ještě než vyrazíte krev darovat, přečtěte si několik informací, díky kterým zjistíte, zda vaše cesta nebude zbytečná. Dárcem se nemůžete stát například pokud ještě nejste plnoletí nebo třeba vážíte méně než 50 kg. Přehledně a stručně najdete všechny informace na webu Českého červeného kříže.

Pokud jste se rozhodli darovat krev, bude lepší si na vybranou stanici předem zavolat a zeptat se, zda mají o nové zásoby s vaší krevní skupinou zájem. Může se totiž stát, že zrovna vaše krevní skupina bude v tu chvíli ve skladu dostupná, nicméně nezoufejte. Každá stanice vám ráda doporučí jinou poblíž, která vás přivítá s otevřenou náručí. Nebo vám dodají termín, kdy budou novou krev potřebovat. Doba skladování krve je totiž maximálně 6 měsíců, je tedy potřeba zásoby pravidelně obnovovat.

Na co přesně se připravit?

Po příchodu na transfuzní stanici vás čeká registrace. Před odběrem je nutné vyplnit dotazník a podepsat tzv. informovaný souhlas. Jedná se o souhlas s provedením odběru, předepsanými vyšetřeními a zpracováním osobních údajů pro potřeby transfuzní služby a Českého červeného kříže. Také je třeba potvrdit, že nepatříte mezi osoby s rizikovým chováním vzhledem k nákaze a přenosu infekčních onemocnění. Sestřička vám změří teplotu, tlak a pulz a vpichem do prstu zjistí váš krevní obraz. V případě, že bude vše v pořádku, následuje samotný odběr tzv. plné krve. Plná krev se odebírá v množství 450 ml a vlastní odběr trvá asi 7-10 minut. Na závěr obdržíte malé občerstvení na posilněnou.

Co byste ještě měli vědět...

Než se vydáte pomáhat

  • Nezapomeňte na hydrataci. Před, ale i po odběru, je potřeba dostatečně pít. Ideálně neslazené tekutiny.
  • Večer před odběrem zkuste vynechat tučná jídla a dát si něco lehkého. Také alkoholické nápoje byste měli ze seznamu vyřadit.
  • Odpočinek. Dejte si pauzu. Přečtěte si dobrou knihu, pusťte si romantický film. Před odběrem jednoduše vyřaďte jakoukoli fyzicky náročnou aktivitu.

Ráno před odběrem

  • Lehká snídaně, například čaj a rohlík, je ideálním jídlem před odběrem. Není to tak, že byste museli držet úplnou hladovku. Naopak určitě nevyrážejte na lačno.
  • Na odběr si nezapomeňte vzít občanský průkaz a průkaz zdravotní pojišťovny ČR.

Není tak těžké pomáhat, co myslíte? Na nic nečekejte a vyberte si nejbližší transfuzní stanici a pojďte do toho s námi.

Klíčová slova: