Nadýmání: Potíže mohou způsobit i činnosti, které děláte běžně

S nadýmáním vám může pomoci také vyhýbání se studeným nápojům
  |   zajímavost

Nadýmání je v období mezi svátky bohužel častým problémem. Většina z nás v těchto dnech upouští od striktního jídelníčku, neodmítne zbylé cukroví, bramborový salát, alkohol a smažené dobroty. Tyto změny v našem stravování ale mohou vést k celé řadě problémů s trávením, mezi které patří mimo jiné i nadýmání.

S nadýmáním už se někdy setkal asi každý z nás. Jde o nepříjemný a někdy i bolestivý stav, který je způsobený nadbytkem plynů v našich střevech. Nafouklé břicho je obvykle příznakem problémů s trávením, může jít ale i o hormonální změny, stres nebo i příznak vážnějších zdravotních problémů.

Mezi nejčastější příčiny nadýmání patří mimo jiné také až příliš rychlá konzumace jídla, potravinová intolerance a další.

U žen je s nadýmáním často spojený i menstruační cyklus. Nadýmání ve většině případech samo zmizí do několika hodin. V případě, že se nadýmání nemůžete zbavit ani pomocí bylinných čajů a dalších ověřených způsobů, měli byste vyhledat lékařskou pomoc.

Jak se zbavit nadýmání?

Existuje hned několik ověřených způsobů, jak se nadýmání a nepříjemných pocitů s ním spojených co možná nejrychleji zbavit.

  • Mátový olej – mezi léty prověřené způsoby, jak se zbavit nadýmání, patří mimo jiné i mátový olej. Tento druh oleje nám totiž může účinně pomoci s uvolněním hladkého svalstva, a tak i s uvolněním nadbytečného plynu ve střevech.
  • Bylinné čaje – od nadýmání uleví mimo jiné také celá řada bylinných čajů. Vsadit můžete mimo jiné i na mátový, heřmánkový, zázvorový nebo fenyklový čaj.
  • Hořčík – tento minerál v našem těle pomáhá neutralizovat žaludeční kyselinu, ale také s uvolněním hladkého svalstva. Pomůže nám tedy nejen zbavit se nadýmání, ale také pálení žáhy.
  • Probiotika – probiotika v našem těle obnovují naši střevní mikroflóru a podporují tak správnou funkci našeho trávení.
  • Vláknina – zařazení potravin s vysokým obsahem vlákniny do našeho jídelníčku nebo její pravidelná konzumace v podobě doplňku stravy nám může pomoci s pravidelným vyprazdňováním a zbavit nás tak celé řady trávicích problémů, mezi které patří i nadýmání.
  • Pravidelná fyzická aktivita – zbavit nadýmání nás může mimo jiné také pravidelná fyzická aktivita.

Jezte pomalu a vyhněte se pití ledových nápojů

Nejúčinnějším způsobem, jak se zbavit nadýmání, je zbavit se jeho příčiny. Důležité je ale nejen z jídelníčku odstranit potraviny, které nadýmání způsobují, ale i to, jak jíme.

Jakých potravin byste se měli při snaze o zbavení se nadýmání vyvarovat, najdete zde.

Při jídle bychom nikdy neměli spěchat a jídlo hltat.

Při rychlé konzumaci jídla totiž polykáme spolu s jídlem i větší množství vzduchu, který poté v našem těle způsobuje problémy s nadýmáním. Ideální je tak si na konzumaci snídaně, svačin, obědů i večeří vyhradit dostatek času, abychom nemuseli pospíchat. V takovém případě navíc i budeme mít šanci každé sousto pořádně rozkousat, na což bychom se při snaze o zmírnění problému s nadýmáním měli také zaměřit. Naše tělo musí totiž nedostatečně rozkousanou potravu trávit mnohem déle. To může vyústit mimo jiné právě v plynatost.

Příčinou nadýmání mohou být v některých případech i studené nápoje. Vyhněte se tedy pití vody nebo jiných nápojů přímo z lednice nebo s kostkami ledu a před pitím počkejte, než se oteplí na pokojovou teplotu.

Zdroj: Cleveland Clinic, Brigham and Womans Hospital

KAM DÁL: Rakovina jícnu: Riziko vzniku této nemoci mohou zvyšovat i horké nápoje a polévky.

Klíčová slova: