Pečeť na stoličky je dobrá ochrana před kazem. Čištění zubů však nenahradí

Zuby musí být pečetění přístupné, takže plně prořezané
Zobrazit fotogalerii (3)
14.01.2021 - 09:00  

Pečetění stoliček není rozhodně náhradou za čištění zubů. Pokud se však zub dítěti správně zapečetí do dvou, maximálně tří let od jeho prořezání do ústní dutiny, významně klesá výskyt zubního kazu v zubních rýhách v porovnání s nepečetěnými zuby.

Prořezávání stálého chrupu, tedy trvalých zubů, trvá v dětských ústech od pátého přibližně do třináctého roku života. Během této doby má dítě tzv. smíšený chrup. Mnozí rodiče nevědí, že prvními trvalými zuby v dětských ústech často nejsou přední řezáky, ale stoličky - šestky. Obyčejně je totiž ještě považují za mléčné zuby.

"Nový zub" je citlivější

Šestky obecně patří mezi nejvíce ohrožené trvalé zuby, protože jsou v ústech nejdéle, od nízkého věku, prořežou se ještě v době, kdy si dítě nedokáže správně a důkladně vyčistit zuby; k tomu všemu mohou mít členitý a porézní povrch. Znamená to často hluboké rýhy, které odborníci nazývají fisury. Lehce se v nich zachytává potrava, hromadí povlak a množí se bakterie zubního kazu.

K tomu všemu platí, že definitivní mineralizace zubní skloviny a dokončení vývoje zubního kořenu nastává v průběhu dvou, tří let po vytlačení zubu. I proto je "nový zub" v ústech citlivější a na tzv. demineralizaci, kdy se povrch skloviny poškodí, rozpouští a uvolňuje minerály. Potom už mají bakterie zubního kazu lehkou úlohu.

Mamuti měli jednu velkou výhodu - zuby se jim během života vyměnily 6 až 8krát. Vždy to bylo v případě, kdy se spotřebovaly žlábky na zubech (měli čtyři stoličky), narostly jim nové. Lidé ale tuto výhodu nemají.

Šestky se doporučuje zapečetit jako první

Nejlepší je to dokonce hned po samotném prořezání, a to ještě před tím, než se stihnou vytvořit trhliky ve sklovině s náběhem na kaz. Zuby už však musí být přístupné samotnému pečetění, takže plně prořezané, žvýkací plochy nesmí být překryté dásní.

Je to hlavně z toho důvodu, aby se nevynechala nějaká rýha nebo jamka, ale i proto, že jinak v ústech není možné udržet suché pole. Sliny se totiž nesmí dostat na plochu zubu, kterou pečetíme, jelikož u většiny pečetidel to snižuje přilnavost pečetidla k zubu.

Také by však stoličky neměly být prořezané příliš dlouho, neboť rýhy jsou už po určitém čase osídlené mikroorganismy a hrozí, že v nějaké hlubší rýze zůstane patologická flóra, kterou tam zapečetíme. Zub se s kazem nesmí zapečetit, protože bakterie mají pod pečetidlem výborné podmínky na rozmnožování.

Základem je správné čištění

Nejdůležitější je bezesporu dítě správně naučit čistit si zuby a také jednotlivé zubní plošky. Pečetění totiž není záchrana, i v okolí pečeti může při nedostatečné ústní hygieně vzniknout kaz a podobně i v mezizubních prostorech. Za stav zubů dětí do věku 13 let plně zodpovídají jejich rodiče.

Pečetit zuby mohou ale na základě indikace od zubního lékaře i dentální hygieničky. Vždy se však doporučuje vyšetření zubním lékařem, protože fisury na zubech mají různé tvary a některé ani není možné zapečetit. Místo, kam se nanáší pečeť, musí být speciálně vyčištěné.

Často se mluví o tom, že člověk "kazivé zuby" zdědil. Je pravda, že vznik zubního kazu může ovlivnit dědičný faktor, jako je rychlost produkce slin, jejich množství a složení schopné neutralizovat kyseliny, tvar zubů a jejich postavení, činnost jazyka a obličejového svalstva. Za potravu, jakou člověk příjímá (hlavně množství cukrů), je však každý zodpovědný sám. Platí to, že čisté zuby se nekazí, i když někdo musí jejich čištěním strávit více času než ten druhý.

KAM DÁL: Jak být krásná i s černými zuby? Japonské ogahuro má své zvláštní kouzlo.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru