Pes, byznys a lidská krutost - díl II.

Vysloužilí závodní psi mají šanci na lepší život
 

Člověk a pes se navzájem provázejí už po staletí.  Způsob chovu, ale i postoj člověka ke psovi se během staletí však měnil. Dnes je pes pro člověka nejen domácím mazlíčkem, ale může být zdrojem obživy. Například takový greyhound je skvělý dostihový pes. Co se s ním však stane, když přestane vyhrávat? Jedinou nadějí na další život je pro něj adopce.

Přísná kritéria pro adopci

Všichni zájemci o adopci chrtů procházejí výběrem, nejprve vyplní dotazník, na základě vyplnění dotazníku následuje osobní návštěva v organizaci. Tam je vysvětleno chování i předešlý život chrta v kotci, možnost výskytu zdravotních i sociálních problémů spojených s možnou náročnou léčbou. Zájemci o adopci psa obdrží zdarma instruktážní video popisující soužití chrta s člověkem a brožuru „Dobré rady k péči o Vašeho chrta“ s informacemi, radami i pokyny k chování, potřebám a návykům ke spokojenému společnému soužití psů a ostatních zvířátek a dětí v rodině. Ne všichni zájemci o adopci chrta jsou vhodnými a ne každému žadateli je pejsek svěřen do péče.

Adopcí to nekončí

Organizace se však nestará jen o dovoz pejsků k adopci a jejich umístění. Rodina, která pejska adoptuje, může využívat slev pro potřeby psa, zúčastnit se společných venčení a velkých setkání, k dispozici je i poradna.
Každý dovezený pejsek má založený svůj osobní topic v diskusním fóru a majitel o něm informuje. Zde jsou prostřednictvím jejich veselých i smutných příběhů uloženy informace o životě každého psa z Programu adopce chrtů GACR. Na fóru najdete otázky i odpovědi na řešení vzniklých situací i problémů, které se mohou během soužití pejska, člověka a ostatních členů rodiny vyskytnout. Pokud by přesto nastal pro majitele neřešitelný problém, má povinnost psa vrátit do péče organizaci GACR.

Zdroj: organizace Greyhound Adoption Czech Republic