Jak s mazlíčkem cestovat za hranice

Na cesty do zahraničí s mazlíčkem je třeba se dobře připravit
 

Doba dovolených přináší i dilema, kam s domácím mazlíčkem. Pokud jedete k příbuzným na chatu, asi to bude bez potíží. Ale co všechno musíte zařídit, abyste si ho mohli vzít s sebou do zahraničí?

Každé zvíře cestující do zahraničí musí mít takzvaný mezinárodní průkaz pro malá zvířata. Vydá vám jej veterinář a bude vás to stát kolem 500 Kč. V Evropské unii platí i to, že musí být zvíře označeno mikročipem. To také zajistíte u veterináře. Cena se pohybuje kolem 600 Kč. Další podmínkou je očkování proti vzteklině, které se musí zaznamenat do pasu vašeho čtyřnohého mazlíčka. Počítejte, že platnost očkování proti vzteklině bude platné až po 30 dnech od samotného očkování. Není od věci se poradit s veterinářem, zda by nebylo vhodné i další očkování na cesty. Není to sice povinné, ale vždy je lepší prevence. Jestliže cestujete na Maltu, do Finska Irska nebo Velké Británie počítejte s tím, že bude nutné mít od veterináře potvrzení o odčervení. Mimo EU mohou platit i další pravidla, před cestou si tedy zjistěte, co vše je třeba udělat, abyste mohli se zvířetem vycestovat, ale také se s ním bez problému vrátit.

Cesta bez zbytečných stresů

Většina veterinářů vám dalekou cestu se zvířátkem nedoporučí, ale když není zbytí, předejděte alespoň tomu, aby váš mazlík zbytečně trpěl. Pokud jedete autem, pravidelně zastavujte a pejska, ale i kočičku - třeba na vodítku - nechte proběhnout. Cestu plánujte spíše v ranních nebo večerních hodinách a nezapomínejte jim dávat napít.

Jak předcházet přehřátí vašeho mazlíčka čtěte zde.

Jestliže cestujete letadlem, zjistěte si přepravní podmínky. Počítejte s tím, že malého psa, kočku, králíka budete muset mít v přepravce určitých rozměrů. Větší pes pak bude muset být přepravován jako zboží.

Některá zvířata lze pojistit

Připojištění si můžete zajistit pro psa, kočku či fretku. To však nabízejí jen některé pojišťovny, jako připojištění v rámci vašeho cestovního pojištění. Samostatně můžete pojistit psa, a to jen po evropských zemích.

Cestovali jste s vaším mazlíčkem do zahraničí? Budeme rádi, když se podělíte o vaše zkušenosti.

Klíčová slova: