Sfinx z množíren je jako časovaná bomba

Kotě pořízené z takzvaných množíren může do dvou let zemřít
 

To, že tahle kočička dokáže vnést do života velkou radost, už víte. Nicméně, měli byste také vědět, jaká rizika jsou spojena s jejím pořizováním.

Jak už to bývá u vzácných druhů, jsou křehká. To platí i u sfinx, která je výjimečná nejen tím, že je bez srsti, ale i svojí milou povahou.

Získejte co nejvíc informací

Než začnete s chovem sfinx, určitě si zjistěte informace z vícera chovných stanic, běžte se podívat na výstavy. „Často se totiž stává, že si lidé koupí tuto kočku bez toho, aby o jejím chovu něco věděli. Domnívají se, že je to stejné jako u klasické kočky. Což je ale mylná představa, “ říká chovatelka Lenka Blažková z chovné stanice sfinx Sanura.

Čtěte také: Sfinx - tak trochu jiná kočka. Proč se rozhodnout právě pro její chov?

Levné kotě z množíren, poukázka na jeho brzkou smrt

„V poslední době se u nás rozmohly takzvané množírny, kde chovají koťata v klecích a množí je s příbuznou linií, což je hodně špatné. Taková kočka už není čistá sfinx, ale časovaná bomba,“ říká chovatelka. Takové kotě vás vyjde sice podstatně levněji než od poctivých chovatelů, ale může se stát, že nejenže vám taková kočička brzy onemocní, ale třeba do dvou let i zemře.  

Co bystě měli udělat a vědět, než si sfinx pořídíte

  • Nejdříve si zjistěte vše o chovu, získejte informace z více chovných stanic, využijte doporučení
  • Chtějte vidět rodokmen rodičů
  • Kotě prohlédněte, pozorujte, když se vám něco nebude zdát, neberte si ho
  • Vyžádejte si testy na HCM (jedná se o testy na dědičnou nemoc srdce)
  • Kotě musí být očkované – vyžádejte si od chovatele očkovací průkaz
  • Mějte na paměti, že kotě by mělo jít od mámy až ve čtyřech měsících, ale i později (tak jedině nebude stresované a více socializované)
  • Sfinx ze solidní chovatelské stanice jako mazlíčka, ne tedy na chov, pořídíte plus minus za 12 000 Kč – zde je podmínka kastrace. Cena kotěte na chov se pohybuje od 23 000 Kč výš

 

 

Klíčová slova: