Přehřátí se týká i psů

I pejsci v horkém počasí trpí
 

Nedýchatelné horko téměř hraničí s podmínkami pro běžné fungování a přináší i zdravotní rizika. Týkají se nejen nás, ale i našich čtyřnohých přátel. Jak předcházet přehřátí a jak si poradit, pokud k němu přes veškerou prevenci dojde?

Kteří pejsci jsou rizikoví?

Majitelé psů často nedovedou s jistotou rozpoznat příznaky přehřátí a poskytnout první pomoc. Pozor by si měli dát zvláště majitelé „rizikových skupin“ pejsků, kteří z různých důvodů trpí horkem více než jiní. Jde zejména o psy s nadváhou, březí feny, štěňata, staré a nemocné psy a vzrůstově malá plemena, jejichž tělo je blízko rozpálenému povrchu země.

Příznaky přehřátí a první pomoc

Varovat by vás měly takové fyzické průvodní jevy, jako je časté slinění, pěna u tlamy, zadýchanost, těžké oddychování. Přehřátí se na psech projeví i tak, že nereagují na výzvy ke hraní a na jiné oblíbené činnosti. Tyto symptomy svědčí o lehčí formě potíží, kterou snadno můžete zmoci správnou péčí. Udělejte psovi zábal z mokrých ručníků, dávejte mu často napít a schovejte ho do chladné, nejlépe klimatizované místnosti. Hodně mu chlaďte tlapky a uši. Pomůže také osvěžující koupání v rybníku nebo řece. Těžší forma se může projevit i zvracením, horečkou, zvýšeným tlukotem srdce a letargií do takové míry, že zvíře není schopné pohybu. Výjimečně může ztrácet i vědomí. V takových případech na nic nečekejte a neprodleně spěchejte k veterináři.

Základní preventivní opatření

Psi nemají tolik potních žláz jako my, a proto se nemohou ochlazovat jako lidé. V tropických dnech se mohou zchladit pouze zrychleným povrchním dýcháním. Nejlépe se dá přehřátí organismu předcházet, pokud bude mít pes volně přístupné místo v chladivém stínu a budete mu pravidelně doplňovat a měnit čistou vodu. Veterináři upozorňují, že často chovatele dělají – byť v dobré víře – tu chybu, že se snaží psa ochladit podáním ledové vody. Ta mu však spíš způsobí teplotní šok, na který by mohl v krajním případě dokonce zemřít.

Pitný režim platí i pro psy

Na dostatek vody myslete i během cestování, kde je to s dostupností čisté a čerstvé horší. Na trhu se objevila novinka – psí vody Fooky Water v praktickém balení včetně jednorázové misky na pití. Voda pochází z kutnohorské přírody a je obohacena o vápník pro zdravý růst kostí a svalů.

 

Klíčová slova:
psi