Na trhu jsou speciálně vyšlechtěné odrůdy slunečnic

Slunečnice vás překvapí svou užitečností
 

Nyní je čas na sázení slunečnic. Nabízí se široká škála barev – od žluté přes červenou až k sametově černé. Mezi novinky patří vyšlechtěné odrůdy pro alergiky a astmatiky.

Péče o slunečnice je nenáročná

Pro tyto heliotropické rostliny je nejvhodnější slunné místo na zahradě. Při výběru stanoviště rozhodně upřednostněte místo v závětří.

Semena vyséváme na začátku dubna přímo do záhonu do hloubky cca 2 centimetrů. Nejvíce jim prospívá hlinitopísčitá půda, která by měla být dostatečně vyživená a zavlažovaná. Slunečnice sázíme ve vzdálenosti 20cm, aby rostlinky měly dostatek místa. Sázet doporučujeme v blízkosti plotu, který bude pro mladé slunečnice oporou a zabrání tak jejich polámání. Můžete také použít zahradní tyčky nebo jiné zahradní opory, kterých je nyní na trhu nepřeberné množství.

Slunečnice jsou odolné jednoleté rostliny, pozor si však dejte na slimáky, kteří můžou slunečnice zničit.

Vybírejte z mnoha barevných variací

Baby Bear – zlatožlutá

Starburst – žlutá

Chanti – sametově černá

Terracotta – oranžovohnědá

Dwarf Gailarda – žlutočervená

Infrared F1 – červená

Hot Dot F1 – zlatá

Autumn Beauty – žlutá až karmínová

Odrůdy pro alergiky

Pěstitelé dokázali vyšlechtit speciální odrůdy slunečnic, které nedráždí alergiky. Jsou to např. Terracota F1, Sunburst F nebo Jade F1. Tyto druhy mají nejčastěji oranžovou nebo červenou barvu.

Nepostradatelný pomocník v kuchyni

Při vaření používáme slunečnicový olej, ale často zapomínáme pracovat se semínky ze slunečnice, které můžeme mít z vlastní zahrady. Tato semínka v sobě obsahují vysoké množství vitaminu E a B, které jsou nepostradatelné pro zdravou pokožku a imunitu. Pravidelná konzumace slunečnicových semínek zabraňuje stárnutí a působí jako přirozený antioxidant. Díky vitaminu A v čerstvých semínkách je prokázáno zlepšení zraku. Mezi další příznivé účinky se díky vysokému množství minerálů připisuje zlepšení cholesterolu, snižování krevního tlaku, zklidnění organismu a dokonce pomáhá astmatikům.

Semínka si můžeme i upražit, ale při pražení mohou ztratit některé pro nás důležité látky. Výborně se hodí do domácího chleba či jiného pečiva, do kaší a salátů nebo je můžeme konzumovat i samotné.

Slunečnice jako dekorace

Rostliny slunečnic nejen prosvítí Vaši zahradu, ale můžeme je použít i jako dekoraci v domě. Stačí je jednoduše nařezat do vázy. Můžeme je také pověsit na suché místo květem dolů a usušit. Poté nám vydrží jako dekorace mnohem déle.