Kalendář zahrady: Co zahrádkář nesmí v květnu zapomenout udělat

V květnu žádný zahrádkář nezahálí
 

Květen je čas na výsadbu letniček, zastřižení okrasných plotů nebo sklízení první letošní zeleniny. Měsíc lásky se na zahradě nesmí zanedbat, zvýšená péče přinese během roku ovoce.

Teplé počasí konečně dorazilo a to pro zahrádkáře znamená jediné – hodiny strávené opečováváním milované zahrádky. V našem kalendáři jsme pro vás připravili, co všechno byste v květnu měli stihnout udělat a na co se zaměřit.

V květnu na zahradě všechno kvete

Po zmrzlých je čas konečně vysadit letničky

Pokud noční teploty už nesahají pod nulu, můžete začít s výsadbou letniček. Tento rok ale teplota v noci stále kolísá, počkejte tedy do půlky května. Po zmrzlých už můžete letničky vysadit bez problémů. Zasaďte si například torénie, kopretiny, krásenky, heřmánek, petúnie, fialky, begonie, chrpu nebo šalvěj.

Květen je nejpříhodnější období pro sázení dvouletých rostlin. Nezapomeňte tedy na výsadbu pomněnek, macešek, hvozdíků a hlavně karafiátů.

Vytáhněte jednou týdně sekačku, ať je trávník celý rok jako ze škatulky

O správné péči o trávník po zimě jsme si už povídali. Trávník je tedy po zimě „uklizený“, nyní je čas, aby řádně zahoustl. Tady platí pouze jedno pravidlo – sekat, sekat, sekat! Pravidelným sečením zarostou holá místa a vaše tráva bude připomínat hustý koberec. Sekejte teda alespoň jednou týdně. Jestli máte menší zahrádku a více času nebo chuti do práce, posekejte trávník dvakrát za týden. Vynaložené úsilí se vám brzy vrátí zpět.

Nedovolte, aby se trávník dusil posekanou trávou, kterou necháte ležet ladem. Pokud tedy nevlastníte mulčovací sekačku, sečte s košem.

Živé ploty zastřihněte

Živé ploty si zaslouží kadeřníka

V květnu je jaro v rozpuku a všechna zeleň roste rychlostí blesku. Je tedy vhodná chvíle pro řezání živých plotů, které do požadované délky rychle dorostou a navíc vám pěkně zahoustnou. S elektrickými nůžkami zaútočte na trojpuk, kdoulovec...

Skliďte zasazenou ranou zeleninu

Pokud jste stihli v březnu zasadit zeleninu, první sklizeň na vás čeká už během května. Těšit se můžete na ředkvičky, špenát a hlávkový salát.

Přichází čas na zasetí zeleniny, které je choulostivá na chladné teploty. Nechte svůj zeleninový záhonek rozrůst o rajčata, papriky, okurky, cuketu, patizon nebo lilek.

I pokojové rostliny si zaslouží vyletnit

Letnění pokojových rostlin provádějte opatrně. Nikdy je ihned nevystavte přímému slunci, mohlo by to pro rostliny mít fatální následek. Oblačné nebo zatažené počasí je pro přesun nejlepší, rostliny si tak pomalu zvyknou na nové podmínky a venkovní prostředí jim dá novou sílu a vitalitu, nechte je zazářit.

Pochlubte se před sousedy, jaké máte krásné kaktusy, palmy, ibišky, azalky i bramboříky, a vyletněte je.

Okrasné dřeviny po odkvětu zbavte semeníků, zbytečně jim berou sílu

Okrasné keře v půlce května odkvétají a zůstávají na nich semeníky, které dřevinám odebírají sílu a vitalitu. Hned po odkvětu je tedy odstraňte například u šeříků, dřínů nebo u okrasné jabloně.

Nezapomeňte ani na velmi oblíbené rododendrony, které se v květnu už hlásí o slovo. Tato rostlina vyžaduje pravidelnou závlahu, jedině potom se jí daří.

A jaké další práce děláte v květnu na zahradě vy? Napište nám tipy do komentářů.