Středočeský kraj má velký problém: Je tu moc lidí, obce nebudou stavět

Prstenec kolem Prahy je zoufale přelidněný
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Není žádnou novinkou, že je Středočeský kraj přelidněný. Otázkou je, proč to vlastně vadí a jaké problémy může tahle situace způsobovat. Existují totiž možná řešení, jak věc řešit, i když nejsou zrovna příjemná.

Mysleli jste si, že problém s příliš mnoha obyvateli se týká jen například Číny nebo některých obrovských měst a u nás maximálně tak Prahy? Omyl. Otázkou přelidnění totiž není počet lidí na prostoru, ale to, jak je veřejný prostor vybavený na to, aby tento lidský tlak snesl. 

Příliš moc lidí žije především v prstenci obcí a měst kolem Prahy. Jde o velmi příjemné a praktické bydlení. Můžete klidně pracovat v hlavním městě, ale přitom mít zahrádku. Pro děti je to také ideální, protože se o ně rodiče nemusí bát tolik jako v rušných ulicích. O tom, že to vychází finančně oproti velkoměstu úplně jinak, snad ani není potřeba se zmiňovat. 

Problémy, které přelidnění přináší: 

  • Přeplněné školy
  • Přetížené komunikace a jejich rychlé ničení
  • Nutné předělávky kanalizačního systému, který nestíhá
  • Fronty na úřadech a v obchodech
  • Vysoké obecní náklady na úklid a podobně
  • Dopravci musí posilovat spoje
Ve Středočeském kraji žije asi 1 342 053 lidí a je tak nejlidnatějším krajem rebubliky. V letošním prvním čtvrtletí zde přibylo 3 071 obyvatel. Pro přehled je to suverénně největší přírůstek ze všech našich regionů.

Jak by to mohlo vypadat?

V regionu je 33 tisíc hektarů zastavitelných území ve schválených územních plánech obcí, což je vážně docela hodně. V případě, že by na těchto plochách vznikla nová výstavba, přineslo by to nejspíše dalších více než 800 tisíc obyvatel.

"Pro představu, vezměme si parcely 1 000 metrů čtverečních. Na každé jeden dům a v něm 2,5 obyvatele, tak nám vyjde, že by ve Středočeském kraji přibylo dalších 825 tisíc lidí," vysvětloval radní pro regionální rozvoj Věslav Michalik.

Bylo už proto nutné přijmout jistá opatření. "Žádná středočeská obec nedostane od kraje souhlas s rozšířením zastavitelných ploch ve svém územním plánu, dokud nevyčerpá ty stávající," potvrdil Michalik. Rozšiřovat se nebudou ani zastavitelné plochy na zemědělské půdě. Kraj chce o problému poučit hlavně starosty, protože právě jejich kroky mají často velký vliv na to, jak se zástavba obce vyvíjí.