Hurá na lyže! Čerstvě napadaný sníh můžete využít i v okolí Prahy

Vypich láká běžkaře
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Za oknem padá sníh a lyže jsou stále od minulého roku zabalené v garáži? Nastala tak ideální chvíle vyrazit na hory. Hledáte areály, kde si zimní sporty užijete v dostatečné vzdálenosti od domova? Kde jsou ta úplně nejlepší místa ve středočeském kraji?

Níže položená oblast, jakou je středočeský kraj, si na svoji sněhovou nadílku musí počkat o něco déle než na horách. Krkonoše a Šumava mají v tomto ohledu navrch. Když se však spustí vánice za oknem, tak se najdou i místa v příjemné vzdálenosti Prahy, kde je možné vyzkoušet novou zimní výbavu, kterou jste našli o Vánocích pod stromečkem. Jaké areály vás zaručeně nezklamou?

Vypich pro běžkaře

Teploty pod nulou a občasná sněhová nadílka v posledních dnech zaručují, že lyžovat je možné přímo v Praze. Kopec na Vypichu totiž stejně jako minulou sezonu slibuje unikátně vytvořený běžkařský okruh.

Podnební podmínky nahrávají tomu, že následující víkend nebude mít běžkařská stopa o návštěvníky nouzi. Pokud tak chcete zkusit netradiční zážitek v dohledné vzdálenosti letohrádku Hvězda, neváhejte a svezte se tramvají číslo 22 přímo na Vypich. Velmi zvláštní spojení metropole, sportu a kultury v podobě zahrady a letohrádku Hvězda si vás zaručeně získá.

Kopce pro lyžaře

Zimní sporty však nejsou jenom běžky a boby. Sněhu kralují lyže a snowboard. Pro tento účel je nutné vyhledat kopec, který vám nachystá příjemný komfort v podobě strmého svahu, ale také dobré obslužnosti pomocí lanovky.

Nemusíte absolvovat dalekou cestu do hor, abyste oprášili svoji lyžařskou výbavu. Přibližně 20 kilometrů od Prahy naleznete lyžařský areál Chotouň, kde najdete tři vleky o délce 300 metrů. Areál je ideální pro začátečníky a středně pokročilé.

Pro ty, co vyhledávají větší lyžařské a snowboardové výzvy, je tady Monínec. Přibližně 60 kilometrů od Prahy v oblasti zvané Česká Sibiř najdete areál, který je vybaven tou nejmodernější technikou. Dvě červené sjezdovky s celkovou délkou 1 800 metrů už jsou dostatečnou výzvou pro ty, kteří se nechtějí vypravit na dlouhé trasy do horských oblastí.

Nejblíže u Prahy

Pokud by byl Josef Lada stále naživu, dost pravděpodobně bychom na jeho obrázcích zimní české krajiny zaznamenali i lyžaře. Šibeniční vrch v Mnichovicích je na dohled od Ladových Hrusic a navíc je nejbližším místem, kam se můžete z Prahy vydat na sjezdovku.

Místní moc dobře vědí, na koho se odkazovat, a tak si můžete zalyžovat na svahu pojmenovaném Bobeš a vaše děti mohou využít přímo pro ně vytvořenou lanovku Mikeš.

Jestli však už od parkoviště zahlédnete obrovskou frontu a budete chtít zkusit štěstí někde jinde, můžete se vydat o pár kilometrů dál do malého lyžařského areálu na Konopišti.

300 metrů dlouhá sjezdovka není určená pro milovníky sjezdového lyžování, ale nemusíte být zrovna profesionální lyžaři, abyste si užili víkendovou pohodu s dětmi v příjemném prostředí nedalekého zámku Konopiště.

 

Klíčová slova: