Máslo si můžete zmrazit do zásoby. Na vaření postačí, na čerstvou chuť ale zapomeňte

Máslo mrazit jde, ale ne všechno. Které ano?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mrazení másla je v poslední době velkým fenoménem. V živé paměti máme ještě měsíce, kdy jeho cena raketově stoupala, takže když je zase o něco levnější, lidé si dělají zásoby. Jaké máslo se hodí na zmrazení a jaká teplota v mrazničce je k tomu třeba?

Asi nikdo nemá zájem si pravidelně kupovat v obchodě oblíbené a často využívané máslo, které sice šlo cenou v poslední době dolů, ale kdoví, jak to bude zase v budoucnu. Ušetřit se samozřejmě dá tím, že se nakupuje "v akci" a do zásoby. Podobné kusy másla "navíc" se následně dají zamrazit, ovšem je třeba si dát pozor na určité skutečnosti.

V obchodech se velmi často objevují másla, která již zmrazovacím procesem prošla. Taková pak již nejsou vhodná k dalšímu zmražení. Když už se máslo chystáte zmrazit, pak byste v mrazáku měli mít teplotu alespoň 18 stupňů pod bodem mrazu, takovýmto způsobem ho pak můžete klidně i dva měsíce uchovávat. Pokud se ale bude zmrazovat podruhé, pak se z něj po rozmrazení může uvolňovat tekutina.

Během mrazení je u potravin zastaveno bujení mikroorganismů, které při běžné teplotě po určité době způsobí zkažení potravin. Ideální teplota pro mražení je -18 stupňů Celsia.

Pozor je třeba si dát hlavně na teplotu, pokud totiž budete máslo skladovat špatně, pak se může stát, že žlukne. Skladovat se doporučuje také v té přihrádce mrazáku, který se tolik neotevírá. Důvod je prostý. Chce to co nejmenší teplotní rozdíly.

Zmrazené máslo ztrácí na chuti

Taková ta klasická chuť másla, které si donesete z obchodu nebo farmářských trhů, totiž po zmražení trochu odejde. Je to ale podobné jako se vším, co projde procesem zmrazení. Třeba zelenina nebo maso také po rozmrazení nikdy nebudou mít takovou chuť jako v čerstvém stavu.

Máslo je rozumné po vytažení z mrazáku nechat povolit v chladniče. Obecně při vaření nelze poznat, zda se jednalo o čerstvé nebo mražené máslo, na pánvi nebo v troubě se totiž bude chovat naprosto stejně.

Ke žluknutí dochází především při dlouhodobém skladování zmrazeného másla. V tomto případě totiž může docházet k riziku rychlejší oxidace během rozmrazení, tím pádem k dalšímu a rychlejšímu rozkladu mléčného tuku a procesu žluknutí.

Jak je to s dalšími potravinami?

Mrazit se jednoduše dá maso, ryby, hotová jídla, pečivo nebo ovoce. Obecně u mléčných výrobků záleží na obsahu tuku. Smetana a máslo se dají zamrazit v pohodě, ale třeba nízkotučné mléko může být po rozmrazení znehodnocené. U zeleniny se vyplatí předem blanšírovat, tudíž krátce předvařit ve vodě, pak v sobě totiž udrží více vitamínů.

Do mrazáku by naopak neměly jít potraviny s vysokým obsahem vody. Nezamrazujte tudíž hroznové víno, celá jablka, rajčata, celer, ředkvičky, cibuli, brambory, syrové mleté maso nebo slaninu. Mrazit se nedají ani vejce, pokud tedy neoddělíte žloutky a bílky od sebe a nepřidáte do nich trochu cukru nebo soli.

Co třeba ryby?

Ryby obecně v mrazáku vydrží maximálně 4 měsíce. Chléb a mléčné výrobky pak zhruba čtvrt roku. Zelenina ale v závislosti na druhu klidně i rok. U ovoce je to podobné, vydržet by mělo okolo 8-12 měsíců. Vepřové maso byste měli podobně skladovat maximálně 8 měsíců, telecí a hovězí pak i klidně rok.

Mrazit by se mělo v sáčcích, alobalu, umělohmotných dózách nebo mrazuvzdorném skle. Právě poslední dvojice jmenovaných se dá používat opakovaně, další alternativy je ale nutné následně zlikvidovat.