Kodaň je město, kde všechno dokonale zapadá. Ráj cyklistů a milovníků architektury

Asi nejfotografovanější místo v Kodani se jmenuje Nyhavn
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jedná se o jedno z nejkrásnějších měst v Evropě, ale přesto je na listu davu turistů neprávem opomíjeno. Za to však můžeme zatím jenom děkovat, protože Kodaň – tedy Copenhagen nepraská ve švech, ale naopak nabízí až překvapivý klid a nejenom to!

První, co si uzme vaši pozornost, bude bezesporu cihlová zástavba, dobře fungující cyklostezky a moderní stavby, které nikterak nenarušují historické okolí. Architektura a urbanizmus je pro Kodaň jedním z nejdůležitějších prvků, který městu udává základní rytmus, plynulost a hlavně nerušenou atmosféru.

Až na několik obchodních ulic v centru města se totiž oddáte procházce, která může mít hned několik velmi zajímavých cílů. Chcete se koupat v moři, plout lodí nebo navštívit krásné galerie? 

Copenhagen na kole

Když budete mít štěstí na počasí a vaši návštěvu doprovodí paprsky slunce, jistě vás čeká procházka plná pozitivních dojmů. Roztomilé a barevné domečky, jež některé pamatují několik staletí, jsou koloritem centra města. Cihlové činžovní domy a domky jsou však dalším charakteristickým prvkem tohoto přístavního města.

Můžete tak bloudit s tím, že po několika metrech narazíte na nějakou pamětihodnost, či jít cíleně třeba za sochou malé mořské víly, která upozorňuje, že právě Hans Christian Andersen psal a žil v Kodani. Ta je bohužel doslova utlačovaná davem turistů s nenasytnými fotoaparáty.

Pokud však toužíte navštívit pamětihodnosti, nebojte se užít zábavu v parku Tivoli, kde ve vteřině zapomenete, co je to Matějská pouť. Praho, styď se! Velmi dobře se také budete cítit v Královském parku v samém centru města. Ideální místo pro piknik a odpočinek doplňuje krásný zámek patřící královské rodině.

No a jak jinak můžete v Kodani všechna tato krásná místa navštívit, než na kole. Možná na světě neexistuje město, kde je kolo ten úplně nejdominantnější dopravní prostředek. Staří, mladí, manažeři, politici, rodiny s dětmi, matka s kojencem v šátku. Ti všichni jezdí na kole a ulice města se tak neplní automobily. I díky tomu je všude klid a jen velmi výjimečně potkáte vystresovaného řidiče či cyklistu, který by nadával nebo vytvářel konfliktní atmosféru.

Jídlo, design, umění

Kromě barevných kouzelných uliček, dobré atmosféry a krásného mořského vzduchu je hned několik dalších pozitiv, která v Copenhagenu potkáte. Už jenom to moře. Byť teploměr ukazuje často něco málo přes 20 stupňů i v letních dnech, severské slunce vás bez problémů vyžene do moře na koupání.

Pobřeží je totiž hned na mnoha místech upravené tak, abyste se zchladili v poněkud chladnějším moři. Ať už jde o Amager Strandpark, Kastrup Sobad, či samé centrum města, kde najdete unikátní architektonické řešení mola právě pro účely koupání, město Kodaň prostě dělá vše pro to, abyste se zde cítili co nejlépe.

Oči vás rozhodně nebudou bolet z přemíry barevné a nevkusné reklamy v ulicích. Tady je totiž design národním sportem. Vše do sebe zapadá jako kostky lega. Aha, ono je totiž z Dánska. Samozřejmě přehlídka krásných věcí nekončí jen u výloh obchodů, ale také na talíři. Velký počet krásných restaurací a kaváren vás sice bude něco stát, ale žijete jenom jednou, ne?

Jak bylo zmíněno, Copenhagen překvapuje a inspiruje obrovským počtem skvělých architektonických řešení. Od chodníku přes galerie, parky, okolí řeky, ale také moderní budovy, které často hned sousedí s původním činžovním domem, aniž by tento střed starého a nového něčemu ubližoval.

Neváhejte

Cesta do Copenhagenu z pražského letiště trvá pouhou 1 hodinu a 20 minut. Jen je nutné upozornit, že až se vrátíte, budete litovat toho, že obrovský počet věcí, které jsou v Dánsku samozřejmostí, je u nás úkol na několik let.

Třeba se snad poučíme a ten náš veřejný prostor budeme pojímat podobně jako v Kodani. Příklad, jak vytvořit město, které po všech směrech funguje a je krásné, rozhodně existuje. Tak neváhejte a navštivte Copenhagen, klidně ještě teď!