Dojíždění do práce – autem, spolujízdou nebo na kole?

Vydat se do práce na kole je i v hlavním městě většinou mnohem rychlejší než se autem prodírat zácpou
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Se změnou zaměstnání souvisí i otázka, jak moc je místo práce vzdálené od vašeho bydliště. S tím se pojí další úvahy – vyplatí se mi za prací dojíždět, nebude cestování příliš dlouhé a nákladné? Je potřeba tyto okolnosti zvážit, protože by dojíždění do práce nemělo představovat druhou směnu. Nicméně existuje spousta možností, jak každodenní cestu do práce zvládnout efektivně a možná i příjemně.

Stojí za to si zjistit, zdali zaměstnavatel nabízí příspěvky na dopravu, případně jestli existuje možnost využít firemní vůz. Pokud to vaše pracovní pozice umožňuje, zkuste se domluvit s nadřízeným na občasné práci z domova. Home office v dnešní době umožňuje řada firem.

Vlastním autem, nebo veřejnou dopravou

Jaký dopravní prostředek zvolit? Cestovat do práce můžete vlastním vozem. V některých případech lze využít svozových autobusových linek, které jsou ušité na míru potřebám konkrétních firem – ŠKODA AUTO například organizuje svozy v okolí Mladé Boleslavi a Kvasin

Vyzkoušeli jste už spolujízdu? Sdílená ekonomika funguje jako úspora i přivýdělek

Jste fanouškem spolujízdy? Nemusíte jezdit do práce sami, ale dohodněte se s kolegy z práce. Pokud cestujete ve více lidech, náklady na dopravu jsou o dost menší. Navíc také pomůžete životnímu prostředí.

Existují aplikace, které vám nalezení parťáků pro spolujízdu usnadní – například BlaBlaCar. Stačí zadat místo, čas odjezdu a příjezdu a aplikace už vám pomůže nalézt řidiče. A pokud chcete jezdit svým autem, můžete někoho k sobě do auta přibrat – přivyděláte si na benzín a současně se seznámíte s novými lidmi. Časem se můžete domluvit na pravidelné spolujízdě.

Vlastní aplikaci pro spolujízdu představila také ŠKODA AUTO. Vytvořila projekt „Jezdíme spolu“, který má za cíl podpořit sdílení jízd zaměstnanci. Projekt funguje prostřednictvím aplikace TwoGo. Zaměstnanci ji mohou používat pro jízdy soukromými i služebními vozy. O tom, jak  funguje, se dozvíte na webu Jezdíme spolu

Udělejte něco pro své zdraví – vydejte se do práce na kole

Do práce můžete vyrazit na kole. Ulevíte tak nejen peněžence, ale i životnímu prostředí a dopravě na zatěžovaných komunikacích. Nebudete se už muset rozčilovat kvůli dopravním zácpám a pěnit za volantem. Pohyb navíc prospěje vaší fyzické kondici i psychické pohodě.

Na cestu do práce na kole byste se měli připravit. Nepodceňujte správnou výbavu, mějte s sebou oblečení na převlečení. Nezapomeňte také na výběr bezpečné a rychlé trasy. Pokud chcete při první cestě do práce předejít stresu a komplikacím, uděláte nejlépe, když si trasu nejdříve projedete nanečisto. Vhodné stezky a trasy můžete vyhledat na internetu. ŠKODA AUTO například otevřela cyklostezku vedoucí ve směru z Rychnova nad Kněžnou k závodu v Kvasinách. Cyklostezka je pro cyklisty mnohem bezpečnější.

Pár doporučení na závěr

Ať už se rozhodnete do práce dojíždět autem, veřejnou dopravou, na kole nebo spolujízdou s vašimi kolegy, zkuste k této aktivitě přistoupit pozitivně – i přesto, že si mnozí spojují dojíždění se spěchem. Cestování do práce totiž není ani pracovní dobou, ani osobním volnem, a mnohé z nás tak často stresuje. Vnímejte proto dojíždění do práce spíše jako přestávku mezi závazky a povinnostmi, kdy nemusíte řešit žádné problémy a můžete se věnovat sami sobě. Stres také pomůže snížit i občasná změna trasy. Pokud je to možné, zkuste tento čas strávený dojížděním využít aktivně – třeba četbou knihy, poslechem hudby nebo můžete cokoliv vyřídit z telefonu. A v případě, že cestujete na kole, děláte něco pro své zdraví.