Historie vánočních dekorací a skleněných vánočních ozdob

Vánoční tradice se v průběhu let neustále vyvíjely
  |   zajímavost |  Komerční sdělení

Málokdo z nás si umí představit Vánoce bez tradiční vánoční výzdoby. Svícny v oknech, vánoční stromek v obývacím pokoji a adventní věnec na stole, to jsou jen některé z vánočních dekorací, kterými se ve vánočním čase obklopujeme. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, kde se vlastně tradice vánočních ozdob vzala?

Adventní věnec jako symbol slunovratu a později křesťanský symbol

Například vánoční dekorace známá jako adventní věnec má své kořeny již u pohanů. Ti totiž v období, kdy slavíme Vánoce, oslavovali slunovrat a právě k jeho oslavám sestrojovali z rostlin věnce. Později, v 19. století, vznikl adventní věnec jako křesťanský symbol a čtyři svíce postavené naproti sobě tvořily kříž, na kterém byl Ježíš Kristus ukřižován.

První skleněné vánoční ozdoby vznikly až v 19. století

Vánoční stromeček bez ozdob je velice smutnou představou. Nejprve lidé k jeho dekorování používali vše, co měli po ruce. Často tak byly k vidění vánoční stromy ozdobené slaměnými a papírovými ozdobami nebo například ořechy. Skleněné vánoční ozdoby vznikly až v polovině 19. století a nyní si bez nich Vánoce neumíme představit.

Tradice vánočního stromku pochází od germánských kmenů

Když už jsme zmínili vánoční stromek, věděli jste, že součástí vánočních tradic se stal pravděpodobně až v 18. století? Do Čech se tento zvyk dostal ze sousedního Německa. Ale kořeny vánočního stromu se datují mnohem dál do historie. Již germánské kmeny totiž u příležitosti slunovratu oslavovali svého boha ozdobenými větvemi a stromy.

Vánoční tradice se v průběhu let neustále vyvíjely. Z pohanského uctívání slunovratu se stal později křesťanský svátek a celá řada tradic byla přejata právě od pohanů. Proto vznikla celá řada rituálů a tradic.  Díky tomu například zdobíme vánoční stromy a zapalujeme adventní věnce.

Klíčová slova: