Hledá se nový domácí kávovar aneb Jaký typ přístroje zvolit?

Součástí automatického kávovaru je integrovaný mlýnek na kávu a dávkovač, který se stará o vyváženou chuť nápoje
  |  Komerční sdělení

Jednou to přijít muselo. V životě většiny pravověrných milovníků kávy nadejde chvíle, kdy se rozhodnou pro pořízení kávovaru – přístroje, který jim kdykoliv připraví lahodné espresso, capuccino, macchiato či caffé latte. Řešíte právě takovou situaci, ale není vám jasné, zda je pro vás lepší kávovar na kapsle, pákový, nebo automatický? S hledáním ideálního pomocníka vám poradíme.

Bohatá nabídka přístrojů vám možná nedá spát. Ale ještě než zabrousíte k některému z předních prodejců, například na Alza.cz, udělejte si jasno ohledně nápoje, který budete v kávovaru připravovat. Třeba nakonec dojdete k překvapivému zjištění, že vůbec nepotřebujeme drahou mašinku, ale naopak vám bude plně vyhovovat levnější Vivess kávovar, jehož cena začíná na několika stokorunách.

Naprosto zásadní otázka zní: Jakou kávu pijete?

Pokud nedáte dopustit na instantní (rozpustnou) či mletou kávu (tzn. „turka“) a nechcete na svém zvyku nic měnit, pak výběrem kávovaru zbytečně ztrácíte čas. Vůbec jej totiž nepotřebujete.

Filtrovanou neboli překapávanou kávu připravíte v přístroji pro přípravu filtrované kávy, tedy překapávači. Nejlevnější spotřebiče dané kategorie stojí méně než pět set korun.

Preferujete-li espresso nebo jiný podobný nápoj výraznější chuti, připravte se na poněkud větší investici. Ceny tzv. espressovačů se pohybují v tisících. Samozřejmě máme na mysli kvalitní přístroje, které nevypoví službu dříve, než se pořádně zabydlí na kuchyňské lince.

Jaký typ kávovaru pro přípravu espressa?

Zatímco překapávače fungují na obdobném principu a liší se pouze kvalitou provedení, objemem a funkcemi, s kávovary pro přípravu espressa je situace o něco složitější. Jak již zaznělo v úvodu – budete se muset rozhodnout mezi automatikou, pákou a přístrojem na kapsle. Co vám jednotlivé varianty nabídnou?

Kapslový kávovar

Chcete si dopřávat voňavou kávu plné chuti, aniž byste se museli při její přípravě nějak zvlášť angažovat? Pak si budete rozumět s kapslovým kávovarem, který si se vším poradí bez vašeho přičinění. Vložíte do něj kapsle, stisknete tlačítko a za krátkou chvílí máte na stole nápoj dle chuti.

Než učiníte konečné rozhodnutí, informujte se o nabídce kapslí dané značky. Nezapomeňte, že jednotlivé kávovary připravují nápoje pouze z vlastního typu kapslí.

K výhodám kapslových kávovarů patří nižší pořizovací cena a celková jednoduchost přípravy kávy, jakožto i možnost přípravy čokolády a čaje. Nevýhodami budiž vysoká cena a někdy i špatná dostupnost kapslí. Mnohé modely dokáží zpracovat i neoriginální náplně, které bývají levnější, ovšem nemusí vždy dobře sedět, a proto je vhodné otestovat menší množství a až poté investovat do větší zásoby.

Automatický kávovar

Součástí automatického kávovaru je integrovaný mlýnek na kávu a dávkovač, který se stará o vyváženou chuť nápoje. Možnosti přípravy jsou ovšem velmi variabilní, což ocení každý, kdo si chce pohrát s hrubostí mletí, intenzitou chuti či množstvím vody a mléka.

Navzdory bohatým možnostem nastavení je manipulace s automatickým kávovarem jednoduchá a velmi rychlá. Přístroje pracují s předdefinovanými režimy a od hrnku lahodné kávy tak uživatele dělí stisk jediného tlačítka. Ve výčtu nevýhod najdete vyšší vstupní investici a časově náročnější údržbu.

Dražší automatické kávovary nabízí širší spektrum (např. volbu intenzity pěny, přípravu samostatného našlehaného mléka apod.) a obvykle také elegantnější designové provedení, jakožto i kvalitnější dílenské zpracování.

Pákové kávovary

Pákové kávovary jsou jasnou volbou pro fajnšmekry a experimentátory, kteří vyžadují individuální nastavení snad všech jednotlivých kritérií. Jak je patrné ze samotného názvu, příprava kávy probíhá pomocí páky s filtrem. Do přístroje lze nasypat již namletou kávu, případně zrna pomlít v integrovaném mlýnku.

Kromě vyšší pořizovací ceny lze za nevýhodu považovat časovou náročnost procesu přípravy a složitější údržbu.

Klíčová slova: