Nerezové nádobí není levné, ale ani nezničitelné. Místo drátěnky vezměte do ruky raději brambor

Nerezové vybavení kuchyně potřebuje náležitou péči, jinak se můžeme s jeho leskem rozloučit
 

Stále víc lidí se přiklání k vaření v nerezových hrncích a využívání nerezu například při vybavování kuchyně. Nerez je na pohled hezký, vaření v něm je zdravé, ale ruku na srdce - nejde o nejlevnější vybavení kuchyně. I když se může zdát, že jde ale o investici na celý život, můžeme ho špatným zacházením poškodit. Jak s nerezem zacházet, aby vydržel opravdu “věčně”? 

Nerez nerezne - to je logické, proto jej také kupujeme. Neznamená to ale, že jej nemůžeme vlastním špatným zacházením vůbec poškodit. To, že nepodléhá korozi, je příjemné, ale jistě také chceme, aby drahé a kvalitní nádobí dlouho krásně vypadalo. Pak je nutné dodržovat několik základních pravidel, která bychom měli znát ještě před koupí nového nádobí. Tak například je potřeba zapomenout na snadné a rychlé čištění případných připálenin za pomoci hrubých povrchů a hrubého násilí. Drátěnka nebo čisticí písek by se neměly do blízkosti nerezu raději vůbec dostat. 

Pozor na chlor

Kromě drsných hrubých povrchů nesmí nerez přijít do styku ani s žíravinami, a to ani s chlorem, který je běžnou součástí mnoha čistidel. Pokud tedy zvažujete koupi chemického prostředku na nerez, je dobré vybírat opravdu mezi těmi, které jsou určeny přímo pro tento materiál. Jsou sice většinou o něco dražší, na druhou stranu ale udrží nádobí i další lesklé povrchy v domácnosti v krásném stavu po dlouhá léta. 

Sůl pomáhá, ale také škodí

Co všechno může nerez ještě poškodit? Tak třeba obyčejná kuchyňská sůl, který by měla možnost působit na horký nerez. Nádobí může poškodit také vysoká teplota, jejímž působením mohou vzniknout na jeho povrchu barevné “mapy”. Proto rozhodně nenecháváme nerezové nádobí před vařením důkladně rozpálit, nemuselo by se to vyplatit. 

Připáleniny chtějí trpělivost

Co tedy dělat, když jsme nestihli uhlídat omáčku a na dně hrnce se usadily připáleniny? Pokud chceme i po tomto zásahu mít zase nádobí jako nové, musíme se připravit na to, že půjde o delší proces. Napečený materiál je nutné nechat nejprve odmočit. Pokud jde o větší vrstvu, po několika desítkách minut můžeme část připálenin opatrně odstranit ideálně například dřevěnou obracečkou. Pak hrnec zvovu naplníme vodou, přidáme sůl a přivedeme k varu. Následně necháme nejlépe do druhého dne a poté by již mělo být snadné připáleninu setřít. 

Obyčejné brambory dokáží divy

Kromě soli jsou dalšími poměrně spolehlivými pomocníky v péči o nerez citronová šťava nebo soda a dokonce i brambory. Ano, obyčejný rozkrojený brambor, kterým potřeme nerezovou plochu, dokáže doslova divy. I hrnce, o které se delší dobu nikdo příliš nestaral, se budou znovu lesknout jako nové. A to jistě bude pro každou hospodyni opravdu dobrý pocit.

Zdroj: Nytimes.com

KAM DÁL: Kouzelné bezinky mohou přivodit i velké zdravotní potíže. Lahodný likér ale neublíží.