Stav neustálé střízlivosti: Co se s naším tělem stane, když budeme měsíc abstinovat

Savci jsou schopni díky enzymu ADH4 trávit alkohol již milióny let
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Nejspíš si posezení s přáteli, oslavy nebo večírky moc nedovedete představit bez několika sklenek alkoholu. Pokud ale uvažujete o tom, že se dáte na dráhu abstinenta, pak vás možná budou motivovat překvapivé účinky permanentní střízlivosti.

Pití alkoholu může mít negativní vliv na celkové fyzické i psychické zdraví, k tomu všemu rovněž ovlivňuje rodinný a společenský život. Alkohol totiž funguje vcelku podobně jako některé drogy. Vyvolává pocity vzrušení, nicméně také odstraňuje zábrany a úzkost. Člověku tak dodává falešný pocit sebejistoty.

Dlouhodobé nadužívání alkoholu poškozuje játra, mozek, nervy a také srdce, přičemž přispívá ke vzniku některých druhů rakovin, jako je rakovina prsu, slinivky břišní, jater, jazyka, hrtanu nebo také jícnu. Pokud navíc pijete dlouhodobě, pak přichází i nevratné poškození mentálních funkcí. Časté pití alkoholu rovněž zvyšuje riziko deprese, panické úzkostní poruchy nebo různé obsese.

Alkohol ve velké míře škodí

Všichni rádi čteme studie, které poukazují na pozitivní účinky, které má například onen pohár vína. Zároveň ale všichni víme, i když se to snažíme nevidět, že existují i extrémně negativní účinky alkoholu. Kromě rakoviny vnitřních orgánů totiž ohrožuje také formou přibývání nebezpečného břišního tuku, poruchami spánku nebo bledou kůží. V případě alkoholu tudíž skutečně platí "všeho s mírou" opravdu do posledního písmene.

Denní limit spotřeby alkoholu jsou pro muže dvě až čtyři jednotky alkoholu, u žen pak jedna až tři jednotky. Pokud ale vypijete v jeden den více než pět jednotek, pak vážně hazardujete se svým zdravím. Jednu jednotku si můžete představit asi jako jeden panák tvrdého alkoholu, 1 dcl vína nebo malé světlé 10° pivo.

Je tedy rozumné raději složit seznam toho, co přináší dočasná abstinence, tudíž přestávka od alkoholu, a jak ovlivňuje naše zdraví a také celkovou fyzickou kondici. Ve zkratce se zmenší obvod pasu, tudíž sídlo viscerálního tuku, k tomu všemu se zlepší také póry a rovněž i krevní oběh.

Začátek abstinenčních příznaků

Pokud jste pili alkohol pravidelně, vaše choutky na sebe nenechají dlouho čekat. Protože alkohol zvyšuje uvolňování dopaminu v mozku, což v reálu způsobuje pocity euforie a také štěstí. Pokud se tato "odměna" vytráví, tak ji tělo chce automaticky nahradit prostřednictvím cukrů a nebo sacharidů.

Podobné chutě lze dočasně řešit konzumací oříšků, avokáda nebo fermentovaných potravin, jako je kimchi, kyselá kapusta nebo také kefír. Alkohol už také dokáže snižovat dočasně stres, tudíž je třeba si vytvořit jiný zvyk, který podobnou ztrátu nahradí.

Nejvhodnější je bezesporu sport, setkávání s přáteli a nebo procházka. To vše jsou aktivity, které také dokáží odbourat stres a navíc nepřinášejí tolik rizikových negativních účinků.

Zhubnete a budete lépe spát

Od chvíle, kdy si začnete odpírat alkohol, budete lépe spát. Alkohol sice zaručuje, že rychleji usnete, ovšem zkracuje fázi REM, kterou tak zoufale potřebujeme pro skutečnou regeneraci a zotavení. Asi po dvou týdnech od abstinence můžeme také zaregistrovat první úbytky na váze.

Zkuste si otestovat hladiny cholesterolu a glukózy v krvi, stejně tak je bezesporu rozumné udělat si jaterní testy a následně sledujete, jak se budou hodnoty v těle po abstinenci měnit. Mimo to si také můžete všimnout, že se vaše oči budou pomalu vyjasňovat a zářit, k tomu všemu budete mít i čistější a jasnější pleť.

KAM DÁL: Když dítě bere drogy: Signály jsou evidentní, bohužel ne každý si jich chce všímat.